Lægeforening: Bedre kræftbehandling kræver flere penge

Grønland bruger ikke nok penge på sundhedsvæsnet, og det er en af grundene til, at der er en høj kræftdødelighed her i landet. Sådan lyder det i et debatindlæg skrevet af formanden for Lægeforeningen i Grønland, Hans Christian Florian Sørensen, som til dagligt er læge i Tasiilaq.
Foto © : KNR // Anton Gundersen Lihn
Skrevet af Jonas Fievé
18. september 2018 09:10

For nyligt viste en undersøgelse, at risikoen for at dø af en kræftdiagnose her i landet er dobbelt så høj sammenlignet med de andre lande i Norden.

I et indlæg slår den grønlandske lægeforening fast, at det blandt andet skyldes, at man kun bruger omkring 8 procent af bruttonationalproduktet på sundhedsvæsnet, hvilket ifølge Hans Christian Florian Sørensen langt fra er nok, hvis man vil nå op på samme niveau som de øvrige skandinaviske lande.

LÆS OGSÅ Dobbelt så mange dør af kræft i Grønland

Han opfordrer derfor Naalakkersuisut til at øge bevillingen til sundhedsvæsnet, som både skal gå til flere sengepladser, bedre udstyr og ikke mindst bedre løn- og arbejdsforhold, hvis man for alvor vil overdødeligheden på kræftområdet til livs.

I sidste uge lød det fra naalakkersuisoq for sundhed, at hun ser med alvor på undersøgelses resultater. Doris J. Jensen slog fremhævede blandt andet, at det derfor er vigtigt, at man i fremtiden både har mere fokus på rygestop og, at man desuden fremmer indtaget af sunde sund mad.

Selvom det ifølge formanden for lægeforeningen er et stort skridt i den rigtige retning for at få nedbragt antallet af kræfttilfælde her i landet, så er der stadigvæk brug for, at der bliver tilført flere penge til sundhedsvæsnet, hvis man skal have det samme niveau som de øvrige skandinaviske lande, skriver Hans Christian Florian Sørensen i debatindlægget.