Balladen fortsætter i Avannaata: Siumut vil ikke arbejde sammen med Naleraq alligevel

Balladen om, hvem der skal være borgmester i Avannaata Kommunia, fortsætter. Nu vil Siumut ikke arbejde sammen med Naleraq alligevel.
Sakio Fleischer står stadig til at blive borgmester i nordkommunen. Foto © : Sakio Fleischer
Skrevet af Jens Thorin
12. maj 2021 20:42

Samarbejdet er afbrudt, inden det overhovedet kom i gang. For balladen i kommunalkontorerne i Avannaata Kommunia fortsætter.

Det var meningen, at Siumut og Naleraq skulle gå i koalition, og Sakio Fleischer fra Siumut skulle sætte sig i borgmesterstolen. 1. viceborgmesterposten skulle Naleraq have, og på fredag skulle de holde det første møde i Uummannaq - men nu vil Siumut ikke arbejde sammen med Naleraq alligevel. 

Siumut er det største parti i kommunen med syv medlemmer i den nye kommunalbestyrelse. Naleraq har to - og de to nyder ikke længere Siumuts tillid. 

Zigzakpolitik og fyring

Siumuts gruppeformand Jakob Petersen fortæller, at Siumut den 30. april var blevet indkaldt til møde af Naleraq.

- Dengang indledte Jens Napãtõk med sige, at Siumut fører en zigzagpolitik og truede endda med at annullere samarbejdsaftalen, siger gruppeformanden til KNR.

- På mødet sagde Naleraq også, at Siumut havde som mål at få kommunaldirektøren fyret. 

LÆS OGSÅ Siumut: Sakio Fleischer skal være borgmester i Avannaata Kommunia

Jakob Petersen afviser, at Siumut har forsøgt at få kommunens øverste embedsmand fyret.

- Sådan noget var ikke trygt for os. Der er for eksempel kommet nye krav, selvom aftalen var underskrevet, siger han.

Det er altså derfor, at Siumut nu har besluttet sig for at afbryde samarbejdet i nordkommunen.

Napãtõk er på sygeorlov

Jens Napãtõk er det ene af de to Naleraq'ere i Avannaata Kommunia. Han er nu på sygeorlov fra både Inatsisartut og lokalpolitik, efter at en video, der viser et optrin i hans familie, blev spredt med lynets hast på Facebook. Videoen viser tre mennesker samlet i et rum. De to af dem er Jens Napaattooq og hans samlever. Samleveren ligger på gulvet og Napaattooq står lidt væk og truer hende med at smadre hende.

Det har ikke været muligt for KNR at få en kommentar fra ham. 

LÆS OGSÅ Jens Napãtôk søger om sygeorlov fra Inatsisartut

Men partiets andet medlem i kommunen, Anthon Frederiksen, er uforstående og ærgerlig over bruddet med Siumut. 

- Vi har i vores parti altid ærligt fortalt Siumut om alt, hvad der sker. Det kommer derfor bag på os, at der i går kom sådan en meddelelse, siger Anthon Frederiksen.

Ifølge Jakob Petersen er Siumut nu i gang med at holde møder med andre partier i kommunen - og det lover godt, vurderer han. 

En løsgænger og en ekskluderet

På fredag er der konstituerende møde i Uummannaq, og her forventer Siumut-gruppeformanden at have en ny aftale klar med et andet parti. Og hvis Siumut ønsker at fastholde borgmesterposten, er det helt nødvendigt at samarbejde med andre.

Siumut sidder på syv ud af 17 pladser kommunalbestyrelsen. Efter valget 6. april sad partiet ellers på ni pladser - men så gik der drama i den. 

LÆS OGSÅ Kommende borgmester skal i landsretten for muligt hashsalg

Den tidligere borgmester Palle Jeremiassen trak sig og blev løsgænger. Og Minik Høegh-Dam, der fik flest stemmer og egentlig stod til at blive borgmester, blev eksluderet.

Han er anklaget for at have brudt loven om euforiserende stoffer ved salg af ikke under 300 gram hash. En sag der skal i landsretten, efter han blev frifundet i Sermersooq Kredsret den 25 marts under valgkampen.