Bakterier bekæmper olieprøver i Nuup Kangerlua

Forskere er igang med at undersøge havets evne til at rense sig selv efter eventuelle oliudslip i Nuuk Kangerlua
Skrevet af Merete Lindstrøm
04. august 2018 13:13
Versionist Connie Fontain

I maj i år startede en gruppe forskere et forskningsprojekt i Nuup Kangeerlua, Godthåbsfjorden, for at undersøge mikroorganismernes evne til at nedbryde olie i Grønland. Projektet skal kortlægge hvilke af bakterier og mikroorganismer der kan nedbryde olien og hvilke dele af olien der rent faktisk kan nedbrydes i arktiske vande.

Det er postdoc Leendert Vergeynst fra institut for biovidenskab ved Arctic Research Centre på Aarhus universitet, der står i front for forskningen, og der er en særlig grund til at Grønland er interessant, fortæller han.

- Arktis er ret speciel. Ikke mindst på grund af de lave temperaturer og havisen som vil have stor effekt på et eventuelt olieudslip, fortæller han.

LÆS OGSÅ Flere skibe kvitter tungolien i Arktis

 

Men der er også flere andre aspekter, der vil have effekt på olieudslip. For eksempel er der i Arktis en meget høj koncentration af alger både forår og sommer, og de organismer forbruger alt næringen i havet.

- Næringen er vigtig for de bakterier, der er i havet, som kan nedbryde olie selv. Lidt næring betyder langsom nedbrydning. Et andet aspekt er, at vi ikke ved om bakterierne i Arktis er i stand til at nedbryde olie, fordi de aldrig har været udsat for det, fortæller Leendert Vergeynst.

LÆS OGSÅ Danmark stopper olie- og gasudvinding på land

 

Nogle partikler og kemiske forbindelser i olien er langt mere skadelige end andre, derfor er det dem, der er fokus på i projektet.

- Adskillige af de kemiske forbindelser og partikler i olien er meget giftige. Problemet er at partiklerne ved tilfælde af et meget alvorligt udslip vil påvirke havmiljøet.  Der kan også ske det, at fiskene i et forurenet område bliver uspiselige for mennesker, siger forskeren.

Undersøgelserne i fjorden foregår ved at små prøver på 1/10 af en milliliter med olie bliver sat ned i vandet i en tidsperiode, hvorefter man kan se effekten af nedbrydningen.

De første prøver er blevet indsamlet i juli, resten hentes op til september i år og maj næste år. Derefter skal resultaterne analyseres på Arctic Research Centre ved Aarhus Universitet.

- Der er to ting, vi kan bruge forskningen til. Det første er, at vi opbygger viden om Arktis evne til at være selvrensende ved olieudslip. Det andet er, at vi indsamler viden, som kan bruges af miljøingeniører i tilfælde af udslip, skal de vide, hvilke teknikker, der virker bedst til at rense olien op med, siger Leendert Vergeynst.

Forskeren understreger, at prøverne, der bruges, er så små, at de ingen skadelig indvirkning har på miljøet.

 

LÆS OGSÅ New York sagsøger olieindustrien for klimaforandringer