Børnetalsmanden: Nogle kommuner lever ikke op til FN's Børnekonvention

Mange socialrådgivere har for mange sager og mangler de rette kompetencer til at behandle sager om børn, mener børnetalsmanden.
Skrevet af Mads Lynge
21. marts 2014 04:29

Børnetalsmand Aaja Chemnitz Larsen forudser, at det bliver svært at leve op til et nyt forslag fra Naalakkersuisut om hjælp til børn og unge.

- Mange sagsbehandlere i kommunerne sidder med en anden baggrund end det at være socialrådgiver, og mange af af dem sidder med 80 til 100 sager pr. sagsbehandler. Det siger sig selv, at det kan være rigtig svært at leve op til, siger hun.

- Vi oplever typisk, når vi er ude, at den ene socialrådgiver, der er, bliver ledende socialrådgiver. Det vil sige, at der sidder nogle sagsbehandlere derude, med for eksempel en HK-baggrund eller en helt anden baggrund, siger hun. 

Hun kritiserer, at nogle af socialrådgiverne i kommunerne ikke har de fornødne kompetencer til at kunne snakke med børn. 

Naalakkersuisut ønsker gennem en række ændringsforslag at styrke børns rettigheder med et forslag, der blev debatteret på forårssamlingens første dag tirsdag denne uge.

Og der var bred enighed i Inatsisartut om, at børns rettigheder her i landet bør styrkes, og under debatten kom man også ind på manglen af sagsbehandlere i kommunerne. Behovet for en styrkelse af socialforvaltningerne står derfor højt på partiernes ønskeliste.

Der er i dag ansat i alt 26 socialrådgivere i hele Grønland, hvoraf 17 af dem alene er ansat i Kommuneqarfik Sermersooq. Der er med andre ord kun ansat 9 socialrådgivere ude på kysten.

Naalakkersuisoq for familie Martha Lund Olsen siger til KNR, at der i år er afsat midler til opkvalificering af medarbejdere i arbejdet med omsorgssvigtede børn. Det er i god tråd med børnetalsmandens ønsker, altså flere hænder og en mere målrettet kompetenceudvikling.

Aaja Chemnitz Larsen håber, at Naalakkersuisut og Inatsisartut vil lytte mere til kommunalpolitikernes ønsker i forbindelse med bloktilskudsforhandlingerne til kommunerne. For hun mener ikke, at kommunerne lever op til dele af FN's Konvention om Barnets Rettigheder:

- Jeg mener ikke man lever op til FN's børnekonvention. Blandt andet artikel 3, som handler om personalets egnethed, men også omkring antallet af personale. Det svigter vi i dag, siger Børnetalsmanden Aaja Chemnitz Larsen.

Punktet om lov om hjælp til børn og unge blev sendt til viderebehandling i Inatsisartuts familie- og sundhedsudvalg og skal efter planen til 2. behandling i Inatsisartut tirsdag den 8.april.