Avis: Overraskende klar amerikansk dom over servicekontrakt på Thulebasen

Kendelsen fra den amerikanske domstol, Federal Court of Claims, er overraskende klar i sagen om servicekontrakten på Thule-basen.
11. juni 2015 05:34

Det skriver Politiken, efter kendelsen er blevet offentliggjort i sin fulde længde.

Den 28. maj kunne KNR afsløre, at domstolen havde givet de tre selskaber, Greenland Contractors, MT Højgaard og Copenhagen Arctic medhold i deres klage over det amerikanske luftvåben. Det skete, efter luftvåbenet i oktober sidste år udpegede det amerikanskejet firma Exelis Service til at stå for servicen på basen de kommende syv år.

Det skete, selv om en forsvarsaftale mellem Grønland/ Danmark og USA understreger, at servicekontrakten kun må gå til grønlandske eller danske selskaber.

Og den aftale har det amerikanske luftvåben altså brudt, fastslår domstolen i kendelsen.

LÆS OGSÅ Exelis Services taber Thule-kontrakt

Ifølge Troels Michael Lilja, der er lektor i selskabsret ved Copenhagen Business School, er det overraskende, at en domstol i USA underkender en afgørelse fra landets eget luftvåben.

Også selv om det amerikanske luftvåben kunne have sparet mere end 64 mio. dollars ved at vælge Exelis Service til serviceopgaven. Ifølge kendelsen bliver de politiske forbindelser til Grønland og Danmark nemlig vægtet højere end økonomien, siger Troels Michael Lilja:

- De tilsidesætter udbudsvilkårene og begrunder det med, at 64,8 millioner dollars er småpenge i forhold til, hvad der sættes på spil politisk, hvis man sætter det igennem.

LÆS OGSÅ Firmaer klager til US Air Force over Thule-kontrakt

Exelis Service, der altså tabte kontrakten, har fortsat mulighed for at appellerer kendelsen fra domstolen.

Det er endnu uvist, hvem der skal stå for servicen på Thule-basen efter 1. oktober.