Avis: Debatten om nordatlantiske mandater er kopi af britisk diskussion

En lignende debat, som den igangværende, om hvorvidt Grønland og Færøerne fortsat skal have plads i Folketinget, har man i årtier haft i Storbritannien.

Det skriver Jyllands-Posten.

I går satte det færøske medlem af Folketinget, Sjúrður Skaale, spørgsmål ved, om de nordatlantiske mandater har grund til at sidde i det danske Folketing, når det er ganske få områder, som primært udenrigs og forsvars- og sikkerhedspolitik, Grønland og Færøerne deltager i. Skaale fremhæver det paradoksale i, at de nordatlantiske mandater i princippet kan stemme om danske love - men ikke omvendt.

Og den debat har man siden 1977 haft i Storbritannien, hvor Skotland, Nordirland og Wales har plads i det britiske Underhus. Repræsentanter herfra kan stemme om engelske love, selv om Storbritanien ikke kan stemme om de andre selvstyrende landes love.

LÆS OGSÅ Færøsk MF'er: Skal Nordatlanten ud af Folketinget?

Trods snart 40 års debat, har man endnu ikke fundet frem til en løsning. Dog arbejder den premierminister David Cameron ifølge Jyllands-Posten på at løse problemet ved at kæmpe for at minimere antallet af områder, som selvstyre-landene kan stemme om.

Dermed undgår England, at de selvstyrende lande blokerer for sager, der ellers er britisk flertal for i parlamentet.

Herhjemme har ingen endnu kommenteret på Sjúrður Skaales udmelding, men i Danmark siger formanden for Folketinget, Mogens Lykketoft, at han mener, at Grønland og Færøerne fortsat skal have plads i Folketinget.

 

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt