Avataq: - Ineffektiv olieberedskabsplan

Pga. is og dårligt vejr tog det fem dage for Arktisk Kommando for at nå frem til en oliepøl ved Østgrønland. Det er for lang tid og viser, at vores beredskabsplan er ineffektiv, og vores geografi gør det også svært at få en effektiv plan sat op, mener formanden for miljøorganisationen Avataq, Mikkel Myrup.
20. august 2015 13:48

- Det viser jo, at det er rigtigt svært og have et effektivt beredskab i de her egne af verdenen, siger Mikkel Myrup.

Da man den 10. august først observerede olieudslippet, godt 350 kilometer øst for Tasiilaq, tog det knap fem dage før Arktisk Kommando nåede frem.

Læs også Frygt for oliespild i Østgrønland

Og den sene ankomst har fået flere miljøorganisationer til at reagere, og blandt dem Verdensnaturfonden WWF og generalsekretær Gitte Seeberg.

Hun skriver på jyllands-posten.dk, at der stadig er meget, der skal rettes op på, og opfordrer til, at man tager ved lære af hændelsen.

Derudover fremhæver hun også, at da olietankeren Exxon Valdez forulykkede og forsagede en af historiens største oliekatastrofer ved arktiske egne, tog det kun tre timer før kystvagten var om bord på skibet.

 

Virker ikke i virkeligheden

At det tog fem dage for Arktisk Kommando at nå frem er langtfra betryggende for Mikkel Myrup.

- Det fortæller jo, at det beredskab, som vi har, ikke er tilstrækkeligt effektivt. Og det er i hvert fald ikke lige så effektivt som både politikere og embedsmandsværk tidligere har givet udtryk for, det er. Det er ikke helt trygt, lyder det fra Mikkel Myrup, som fortsætter.

- Både politikere og embedsmandsværk skal være meget påpasselige med at stille for store garantier med hensyn til beredskabet. Det er måske meget godt, at man har et beredskab, men lige nu eksisterer det kun på papiret, og kan tilsyneladende ikke stille noget op, hvis der sker noget i virkeligheden, siger formanden for Avataq, Mikkel Myrup til KNR.

Læs også Østgrønlandsk oliespild forsvundet

Radioavisen har forsøgt at få et kommentar fra naalakkersuisoq for miljø, Mala Høy Kúko, om hvad han synes om, at det tog fem dage for at frem til oliepølen, men han var til møde her til formiddag.