Avannaata Qimussersua skal afvikles i Sisimiut

Placering af årets største hundeslædevæddeløb har været en svær fødsel med smeltet havis og lang beslutningsproces.
Avannaata Qimussersua er flyttet fra Uummannaq til Sisimiut Foto © : Johan Geisler
Skrevet af Noah Mølgaard
09. marts 2023 16:01

Det ligger nu fast, at grønlandsmesterskabet i hundeslædevæddeløb Avannaata Qimussersua bliver afviklet i Sisimiut lørdag den 1. april.

Det meddelte slædekørernes sammenslutning KNQK torsdag eftermiddag efter et maratonmøde i nat og afstemning, der sluttede torsdag.

- Vi har hørt vores medlemmer i Uummannaq, Ilulissat og Sisimiut om, hvad de kan tilbyde og har nu efter afstemning peget på Sisimiut, siger formand for KNQK Mikkel Jeremiassen til KNR.

Avannaata Qimussersua skulle oprindeligt have været afholdt i Uummannaq. Men den seneste tids uvejr og usædvanligt høje temperature for årstiden gjorde, at isen, som det store hundeslædevæddeløb skulle have været afholdt på, forsvandt.

God økonomi

KNQK har haft en høring om, hvorvidt Ilulissat eller Sisimiut kunne overtage værtsskabet, der sluttede onsdag.

Men det efterfølgende møde trak ud og endte med en afstemning, der sluttede torsdag eftermiddag.

- Sisimiut har på baggrund af deres situation som mulige overtagere af værtskabet ved aflysning i Uummannaq haft grundige forberedelser med sund økonomi. Vi er derfor trygge ved udpegning af Sisimiut, siger Mikkel Jeremiassen.

Det første kvalifikationsløb har nu været afholdt i Sisimiut og andre områder afholder kvalifikationsløb i weekenden.

Næste store udfordring bliver transport af hunde og deres ejere til Sisimiut.

- Der er ikke så meget havis mellem Kangaatsiaq og Sisimiut. Joller har så sent som i går onsdag sejlet fra Ikerasaarsuk ved Kangaatsiaq til Sisimiut uden problemer, siger Mikkel Jeremiassen og forsætter:

- Vi er i gang med dialog om transport med fartøjer fra Diskobugten til Sisimiut, hvor vi blandt andet kigger på muligheden med transport med to fartøjer. Det vil give bedre sikkerhed og undgå flere sejladser frem og tilbage.

Det er forventet, at de voksnes hundeslædevæddeløb får deltagelse af 40 slæder og børnenes hundeslædevæddeløb mellem 10 og 20 slæder.

KNR-TV sender Avannaata Qimussersua direkte.