Avannaata Qimussersua skal meget muligt flyttes

Den seneste tids uvejr har brudt isen, hvor grønlandsmesterskabet i hundeslædevæddeløb skulle have fundet sted ved Uummannaq. Mulig flytning er sendt til høring.
Avannaata Qimussersua skal afvikles 1. april. Der skal meget muligt peges på ny værtsby. Foto © : Johan Geisler
03. marts 2023 14:03

Der var ellers lagt op til jubilæumsløb til grønlandsmesterskabet i hundeslædevæddeløb Avannaata Qimussersua i Uummannaq lørdag den 1. april.

Det er 35 år siden Avannaata Qimussersua blev afviklet for første gang i Uummannaq og der skulle i forbindelse med jubilæet have været ekstra mange deltagere hos børn og voksne fra Uummannaq området.

Men nu tyder alt på at det traditionsrige hundeslædevæddeløb bliver flyttet til Ilulissat eller Sisimiut.

Isen i Uummannaq fjorden er ustabil, og hvis den begynder at bryde op, så slæderne ikke kan køre på den, så bliver de nødt til at finde en ny lokation. 

- Isen er brudt op ved Uummannaq, men efter nordenvinden er isen ellers vendt tilbage, men man kan ikke køre på den med hundeslæde, siger formand for slædekørernes landsforening Mikkel Jeremiassen til KNR.

Joller sejlede i det område hundeslædevæddeløbet skulle have fundet sted torsdag formiddag efter, at isen brød op forleden.

- Vi har skrevet til vores medlemmer i Ilulissat og Sisimiut for at høre hvad de kan tilbyde at afholde Avannaata Qimussersua for børn og voksne, siger Mikkel Jeremiassen.

Ekstra pladser

Sisimiut var oprindelig reserve til at være vært.

- Men der er forskellige logistiske udfordringer, som vi skal have klar løsning på. Vi er derfor også i dialog med Air Greenland omkring transport og med ejeren af fartøjet Gustaf Daleen, der sejlede deltagere til Qasigiannguit sidste år, siger Mikkel Jeremiassen.

Der bliver også kigget på muligheden for at flytte det store arrangement til området længere inde i Uummannaq fjorden ved bygderne Ikerasak og Saattut.

- Så kommer der også den anden udfordring med at finde overnatningskapacitet til børn og voksne i de to bygder, siger Mikkel Jeremiassen.

Slædekørernes foreninger i Ilulissat og Sisimiut har nu fået frist til at svare høringsbrevet inden onsdag i næste uge.

Alle interesserede børn i Uummannaq området havde ellers fået mulighed for at deltage i børnenes slædevæddeløb. Uummannaq-området havde også fået fem ekstrapladser ud over de fem pladser de allerede havde til Avannaata Qimussersua.

Der bliver taget beslutning om eventuel flytning i slutningen af næste uge.

I alt 40 hundeslæder fra Sisimiut og nordover deltager til Avannaata Qimussersua i år. Der er i år afsat 750.000 kroner til afviklingen af hundeslædevæddeløbet over finansloven. Og størstedelen af midlerne bruges til transport af deltagerne til værtsbyen, fortæller KNQK´s formand Mikkel Jeremiassen.

Du vil kunne følge Avannaata Qimussersua direkte på KNR TV, når den løber af staben den 29. marts for børn og de voksne den 1. april.