Avannaata Kommunia overvejer vending i affaldshåndtering

Formanden for det tekniske udvalg i Avannaata Kommunia vil gerne ind i ESANI A/S igen.
Hvis Avannaata Kommunia melder sig ind igen, skal kommunen betale 10 millioner kroner til ESANI A/S inden 2024. Foto © : Privatfoto.
Skrevet af Andreas Wille
28. januar 2022 12:03
Versionist Ivik Kristiansen

- Personligt forestiller jeg mig en genindmeldelse til ESANI. Men den afgørende beslutning bliver taget af kommunalbestyrelsen.

Det siger Niels Davidsen fra Inuit Ataqatigiit til KNR.

Der er ikke sat dato for, hvornår de folkevalgte tager stilling til emnet. Men ifølge formanden for det tekniske udvalg vil det snart være på dagsordenen. 

Ændrer mening - igen

Avannaata Kommunia meldte sig ud af det nationale skraldeselskab ESANI A/S i 2019. Det var for dyrt at være med, mente kommunen dengang. Men nu leger den altså med tanken om at melde sig ind igen.

ESANI A/S

 

  • Landets fem kommuner slog sig sammen for at danne et nyt affaldsselskab i foråret 2019, som Avannaata Kommunia knap 10 måneder efter meldte sig ud fra.
  • Det nye selskab skal stå for driften af to nye forbrændingsanlæg, der skal være i Nuuk og i Sisimiut. 
  • Det skal gøre affaldshåndteringen i Grønland mere effektiv og miljøvenlig.
  • Prisen bliver 400 millioner kroner.
  • Det nye forbrændingsanlæg i Sisimiut forventes færdigt i 2022, mens det i Nuuk forventes færdigt 2023.
  • I dag er der forbrændingsanlæg i Ilulissat, Aasiaat, Nuuk, Sisimiut og Qaqortoq.

Ifølge udvalgsformanden vil det være billigere at være med i ESANI, end det er at skulle give alle 25 bosteder i kommunen deres eget godkendte forbrændingsanlæg.

LÆS OGSÅ Avannaata Kommuniani eqqaavilerisut malinnaasinnaanngitsut

Sagen er nemlig den, at skraldeselskabet skal gøre affaldshåndteringen her i landet langt bedre. Stinkende lossepladser, der brændes af med tyk, sort røg til følge skal være fortid. 

Der er planlagt to nye moderne forbrændingsanlæg i Sisimiut og i Nuuk, og de vil have så meget kapacitet, at de kan begynde at tage affald fra landets mange lossepladser.

Nordkommunen meldte sig ud - men nu er den måske ved at skifte mening. 

Hvis Avannaata Kommunia melder sig ind igen, skal kommunen betale 10 millioner kroner til ESANI A/S inden 2024. Derefter skal den af med 3,3 millioner kroner om året til blandt andet fragt af affald til forbrændingsanlæggene i Nuuk og Sisimiut.

Bygdeskraldet skal fragtes til byerne

Nordkommunen har omkring 20 bygder og skal stå for fragten af affaldet fra bygderne til byerne. Men udvalgsformanden kan ikke svare på, hvordan dét skal foregå. Han ser dog optimistisk på det.

- Jeg håber, at alt affaldet bliver fragtet til Nuuk eller Sisimiut og brændt dér fra 2024, siger Niels Davidsen.

LÆS OGSÅ ESANI A/S-ip ikuallaaviliornissamut aningaasaliissutissat qulakkeerai

I den nordlige del af kommunen, for eksempel i Qaanaaq, er der ikke mulighed for at sejle de fleste af årets måneder, da havet fryser til. Derfor er planen, at affaldet bliver samlet i løbet af vinteren og bliver fragtet sydpå to gange om sommeren, siger Niels Davidsen.

KNR har også talt med de andre partier i kommunen. Atassut er positive over at melde sig ind i ESANI igen, men vil først drøfte det i udvalget.

Siumut siger, at de ikke har taget stilling endnu, fordi udvalget ikke har gennemgået sagen ordentligt.