Avalaks formand er uforstående overfor nye nedskæringer

Tilskuddet til Avalak, der er de grønlandske studerendes organisation i Danmark, er blevet mere end halveret.
Foto © : Simon Uldum
Skrevet af Mathies Hvid Toft
03. marts 2019 19:08

Fra et forventet drifttstilskud på 404.000 kroner, er tilskuddet fra Naalakkersuisut nu skåret ned til 200.000 kroner. Og det overrasker og ærgrer Avalaks formand Hans Peter Mønsted, som til dagligt studerer psykologi.

- Det kommer meget bag på mig, fordi vi har indtil videre ikke set nogle indikationer på, at vores tilskud ville blive beskåret. I finansloven for 2018, kunne vi se, at der ikke var nogle forventede nedjusteringer, og at det ville forblive på 404.000 kroner frem til 2021. Det undrer os derfor, at vi bliver halveret ved tredjebehandlingen af finansloven til 2019.

Hans Peter Mønsted forklarer videre, at nedskæringen vil resultere i betydelige nedjusteringer i organisations arrangementer for de grønlandske studerende i Danmark.

Rammer dem med færrest penge

Samtidig har det formentligt den konsekvens, at der må indføres brugerbetaling til de større arrangementer.

- Helt konkret kommer det til at betyde, at vi højest sandsynligt kommer til at indføre egenbetaling til vores større arrangementer. Vi har ellers holdt dem gratis, hvilket har sikret, at alle studerende kunne deltage uanset hvilken økonomisk baggrund, man havde.

LÆS OGSÅ Avalak i Aarhus undgår lukning

Formanden er desuden forbløffet over, at Naalakkersuisut har taget den beslutning, når man ønsker, at flere grønlandske studerende vender tilbage til Grønland, når de har afsluttet deres uddannelse.

- Det vækker stor undren, at vi mister en stor del af vores støtte på et tidspunkt, hvor vi lige har diskuteret, hvordan man bevarer en tilknytning til Grønland under sin uddannelse i Danmark.

LÆS OGSÅ Fortsat kritik fra Avalak

KNR har forsøgt, at få en kommentar fra Ane Lone Bagger, der er Naalakkersuisoq for uddannelse, kultur og kirke. Det har dog ikke været muligt indtil videre.