KRONIK AVALAK: Ansæt efter kvalifikationer

I en ny valg-serie giver AVALAK's formænd i Danmark bud på, hvordan fremtidens Grønland bør se ud. I første afsnit er det AVALAK's forkvinde i Aarhus, Daisy Iversen, som ser skarpt på det grønlandske arbejdsmarked.
Avalak Aarhus Foto © : Avalak
Skrevet af Daisy J. Iversen
29. oktober 2014 17:41

Kronik af Daisy J. Iversen, formand for AVALAK i Aarhus: 
 

Hvis man vil højne et land som Grønland, er man nødt til at kigge på det fundamentale og se, om det virker optimalt.

Det grønlandske folk er alt for berøringsangste og ikke tilstrækkelige kritiske, når det kommer til diverse stillinger, herunder også chefstillinger, i de forskellige sektorer. Man er generelt for lidt kritisk omkring folks evner og kompetencer ved ansættelse - også når der laves opfølgninger.

Fakta: Daisy J. Iversen

  • Uddannet socialrådgiver og studererer i dag kriminologi på Aalborg Uninversitet
  • Født på Færøerne og har boet en årrække i Grønland
  • Grønlandsk gift og mor til to

Det burde ikke kunne lade sig gøre fx at kunne gå fra afdelingsleder i en fiskefabrik og over i socialforvaltningen og arbejde som socialrådgiver uden den faglige eller teoretiske baggrund. Man sidder trods alt og træffer beslutninger, som påvirker menneskers liv for altid, og så skal man altså vide, hvad det er, man foretager sig og hvorfor.

Den nye generation indeholder mange veluddannede og mange, der er under uddannelse. Men hvad er det for et usikkert system at vende tilbage til?

 

Udsigt til udvikling i jobbet

Der er mange komplekse problematikker at tage fat i, men begynder man med de fundamentale, så er man et skridt i den rigtige retning. Fx at sikre at stillinger i de forskellige sektorer er besat af fagligt uddannede og kompetente folk, såvel grønlændere som danskere.

At når man skal samarbejde tværfagligt, er der folk, som ved, hvad deres arbejde går ud på - også på længere sigt. At man ikke ansætter folk til en chefstilling, fordi de har været ansat i længst tid, men fordi de har, hvad der skal til, for at udføre arbejdet - også på længere sigt. 

Det ville spare penge og ressourcer på længere sigt, hvis man gjorde sig mere umage, når man rekrutterer. Folk, der har investeret meget tid, ressourcer og økonomi i deres egen fremtidsudsigter, er mere tilbøjelige til at opretholde en vis standard og ry og har mere at miste, hvis de ikke kan leve op til ansvaret. Pålægger man folk et arbejdsansvar, de ikke er i stand til at håndtere fagligt og praktisk - ja, så giver de op. 

Fakta: AVALAK

Organisationen for Grønlandske Studerende i Danmark. Organisationen forhandler  med Selvstyret om de studerendes forhold i Danmark, fx om til- og fraflytning, særydelser og tilbyder råd og vejledning til den enkelte, grønlandske studerende i Danmark. 

Organisationen har afdelinger i København, Aarhus, Aalborg og Odense.

 

Beløn efter resultater

Kigger man på det danske system, er det New Public Management-tankegangen (NPM), der hersker, hvor man er resultatorienteret. Det egner sig til rigtig mange områder, og hvor man bruger benchmarking (sammenligning, red.) til at måle en given organisation/ institution med en tilsvarende for at se, hvor man kan højne sit eget niveau og blive bedre. 

Det er absolut noget, som mangler i Grønland, og som øger den interne konkurrence og medvirker til, at ansatte vil vise sit værd og værne om sin position.