- Vi har meldt klart ud, at vi foreløbig går ind for rigsfællesskabet. Og de to øvrige partier har meddelt, at de går ind for selvstændighed. Heri ligger den klare forskel, siger Aqqalu C. Jerimiassen. Foto: KNR / Malik Brøns

Atassut: Spørgsmålet om rigsfællesskabet skiller

Atassut ser optimistisk på et muligt samarbejde med Inuit Ataqatigiit i en Naalakkersuisutkoalition. Det store spørgsmål er dog, hvor meget selvstændighed kommer til at fylde i de videre forhandlinger.

Forhandlingerne om en ny Naalakkersuisutkoalition fortsætter.

I dag mødtes IA's formand, Múte Bourup Egede, med Atassuts Aqqalu C. Jerimiassen.

Men spørgsmålet om selvstændighed kontra et rigsfællesskab med Danmark fylder meget hos Atassutlederen.

Koalitionsmatematik

Der er 31 pladser i Inatsisartut.

For at have et flertal skal et parti eller en koalition sidde på 16 pladser. 

Inuit Ataqatigiit har 12 mandater.

Siumut har 10.

Demokraatit har 3. 

Naleraq har 4. 

Atassut har 2 pladser. 

Nunatta Qitornai og Samarbejdspartiet fik ikke nok stemmer til at beholde deres pladser i Inatsisartut. 

Atassut ønsker Grønland som en del af rigsfællesskabet, mens valget store vinder, IA, og det mindre Naleraq ønsker selvstændighed på et tidspunkt.

LÆS OGSÅ Naleraq om koalitionsforhandlinger: Vi nærmer os

Alligevel er Aqqalu C. Jerimiassen optimistisk.

- Spørgsmålet er nok, hvor meget vi ønsker det, siger Aqqalu C. Jerimiassen og fortsætter:

- Jeg kan mærke, at et samarbejde er meget sandsynlig. Det vil vise sig i de efterfølgende samtaler. Indtil nu har vi primært diskuteret emner, som vi kan samles om, men har også talt om, hvad vi gør, når talen kommer på emner, som skiller.

Vil stå fast i emnet om rigsfællesskabet

IA fik ved valget 12 mandater ud af 31 pladser i Inatsisartut, og skal derfor finde samarbejdspartnere for at kunne besætte formandsposten i Naalakkersuisut.

Atassut, der med to medlemmer er det mindste parti i Inatsisartut, og Naleraq med fire mandater, er de tilbageblevne partier, der fortsat forhandler med IA om et samarbejde i de næstkommende år.

LÆS OGSÅ IA: Vi bevæger os mod koalitionsforhandlinger nu

Aqqalu C. Jerimiassens optimistiske vurdering skal dog ses i sammenhæng med den modsætning, at hans parti er for rigsfællesskabet, mens IA og Naleraq på et tidspunkt ønsker selvstændighed.

- Vi har meldt klart ud, at vi foreløbig går ind for rigsfællesskabet. Og de to øvrige partier har meddelt, at de går ind for selvstændighed. Heri ligger den klare forskel.

Og her vil Atassut stå fast, siger Atassuts formand.

- Det har været for stor en kamel at sluge de gange, vi har været en del af en Naalakkersuisutkoalition, hvor vi ovenikøbet har deltaget i et arbejde om en forfatning. Derfor har vi besluttet at fastholde lige netop det standpunkt., Aqqalu C. jerimiassen, der er formand for Atassut.

Demokraatit udvandrede på grund af for store forskelligheder ud af IA's forhandlinger i fredags, mens forhandlingslederen Múte Bourup Egede ikke længere troede, at Siumut kan være en del af en stabil Naalakkersuisut og droppede videre forhandlinger med partiet i går, tirsdag.

Kommentarer

Foto af isbjørn © Vilhelm Lynge Hard

TV, radio: Vælgermøder

VALG TIL INATSISARTUT #IQ2021

Vi sender vælgermøder fra forskellige byer i tv og radio

Du har mulighed for at stille spørgsmål ved at møde op, eller på vores Facebook side KNR-imi Qinersineq

facebook.com/qinersineq

Se programplanerne her