I februar 2017 blev Aqqalu Jerimiassen en del af hovedbestyrelsen, da han blev valgt som organisatorisk næstformand. I november 2019 blev han valgt som formand for partiet.

Atassut efter retssag om svindel: Vi har strammet op efter partirod

Atassut har betalt størstedelen af en milliongæld, og så er der kommet mere intern kontrol over, hvad pengene bruges på.

En tom partikasse, milliongæld og ingen intern kontrol over, hvad pengene blev brugt til. Alt det er fortid i Atassut, og der er kommet strammere regler.

Det siger partiformand, Aqqalu Jerimiassen.

- Partiet har ikke længere et betalingskort. Nu skal to personer godkende, og er beløbet over 5.000 kroner, så skal hele forretningsudvalget bestemme, om en post skal godkendes, siger Aqqalu Jerimiassen.

I sidste uge var flere nuværende og tidligere topfolk i Atassut kaldt i retten som vidner i en retssag mod partiets nu tidligere partisekretær.

Den tidligere partisekretær var anklaget for at have udbetalt penge i form af tolketillæg til sig selv, uden at det var blevet godkendt af partiets bestyrelse.

Det skulle være sket i 2016 og 2017 og handlede om 138.000 kroner. Den tidligere partisekretær havde dog hele tiden nægtet sig skyldig og blev også frikendt i retten. 

LÆS OGSÅ Tidligere partisekretær i Atassut er frifundet for underslæb

Partiets økonomi og administration var flere gange oppe og vende i retssagen.

Det kom blandt andet frem, at "kassen tit var tom", og i Atassuts årsregnskaber er partiet gentagne gange gjort opmærksom på, at der ikke var nogen intern kontrol over, hvad pengene i partikassen egentlig gik til.

Ny ledelse overtog dårlig økonomi

I februar 2017 blev Aqqalu Jerimiassen en del af hovedbestyrelsen, da han blev valgt som organisatorisk næstformand, mens Siverth K. Heilmann blev valgt som ny formand for partiet.

Da den nye ledelse kom til, stod der et minus på 1,2 millioner kroner på Atassuts konto, og samtidig havde partiet gæld på 1,3 millioner kroner.

I juni 2017 holdt Atassuts ledelse et møde med bogholderiet Plusi, som stod for partiets regnskaber. Her var partiets økonomi på dagsordenen - også partisekretærens tillæg.

- Der sagde vi, at al gæld bare skal betales. Mig og Plusi aftalte, at al gæld, hvor betalingsfrister var frafaldet, bare skulle betales, og så opdagede vi pludselig de der tolketillæg.

- Så startede vi en undersøgelse af det, siger Aqqalu Jerimiassen.

Partisekretær blev frikendt i retten

Undersøgelsen i partiet førte til, at Atassut i december 2017 politianmeldte den tidligere partisekretær for ulovligt at have fået udbetalt tolketillæggene. Det var den retssag, der blev afgjort i kredsretten i sidste uge.

Her vidnede Knud Kristiansen, som var partiformand størstedelen af tiden, hvor tolketillæggene blev udbetalt. Han forklarede, at han mundtligt havde godkendt udbetalingerne, men at han ikke havde fortalt forretningsudvalget om det.

Kredsretten fandt det efterfølgende ikke bevist, at det var ulovligt, at tolketillæggene var udbetalt.

Lars-Christian Sinkbæk var forsvarer for sekretæren i sagen. Efter dommen sagde han, at sagen sagde noget om administrationen i partiet.

- Det lader til, at der har været nogle store udfordringer i administrationen i partiet, og det vidner om, at der ikke har været tilstrækkelig kommunikation internt om det her.

- Det er et tegn på, at noget ikke er kørt, som det burde. Men det kan ikke lægges min klient til last, sagde han.

Anklagemyndigheden overvejer i disse dage, om sagen skal ankes til landsretten.

I Atassut betaler partiet ikke længere tolketillæg til den nuværende sekretær.

- Vi har nogle eksterne folk til det, og nogle gange laver vores egen sekretær det selv, men han har jo allerede en kontrakt, så han får ikke noget tillæg, siger Aqqalu Jerimiassen

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt