Aslak Jensen forlader Inatsisartut

Siumuts Aslak Jensen træder ud af Inatsisartut. Det er netop blevet meddelt på Efterårssamlingen.
Aslak Jensen fra Siumut ønsker at forlade Inatsisartut. Foto © : Malik Brøns / KNR
23. september 2022 11:33

Siumuts Aslak Jensen forlader Inatsisartut. 

Det er netop blevet meddelt på Efterårssamlingen. Ingen medlemmer af Inatsisartut havde bemærkninger til det. 

I en pressemeddelelse skriver Aslak Jensen, at ønsket om udtrædelse kommer af personlige årsager, og at han ønsker at træde ud med øjeblikkelig virke. 

- Mit ønske skyldes personlige årsager. Beslutningen har selvfølgeligt ikke været nem at tage for mig. Det betyder dog ikke, at jeg helt forlader politik, men min beslutning betyder, at jeg for nuværende forlader politik som folkevalgt. Det er mit ønske, at der udvises forståelse og respekt om min beslutning, siger Aslak Jensen. 

I pressemeddelelsen udtrykker formanden for Siumut sin ærgrelse over Aslak Jensens beslutning. 

- Det er beklageligt, at en velkvalificeret person har besluttet at forlade sit hverv som folkevalgt. Men Siumut har respekteret Aslak Jensens ønske om at udtræde, og har derfor taget beslutningen til efterretning, og Siumut har ikke yderligere kommentarer i den forbindelse, siger Erik Jensen.

Erik Jensen har valgt selv at genindtræde i Inatsisartut, da der nu bliver en tom plads for Siumut. Han har sendt en anmodning om det til formandskabet for Inatsisartut. Han er viceformand for naalakkersuisut. 

Dømt i kredsretten

Aslak Jensen er blevet idømt 20 dages betinget dom i kredsretten for dødstrusler mod offentlig myndighed tilbage i januar. Sagen blev anket til Landsretten, hvor den egentlig skulle have været for i september, men den blev udskudt til 2. november. 

Krænkelse af offentlig myndighed

Aslak Jensen er tiltalt for overtrædelse af straffelovens paragraf 37: 

"For krænkelse af offentlig myndighed dømmes den, som med vold eller trussel om vold eller med hån, skældsord eller anden fornærmelig tiltale overfalder nogen, som det påhviler at handle i medfør af offentlig tjeneste eller hverv, under udførelsen af tjenesten eller hvervet eller i anledning af samme".

Aslak Jensen nægter sig skyldig, og hans advokat Finn Meinel kræver en frifindelse i Landsretten. 

Aslak Jensen er tiltalt for 17. marts 2017 at have ringet til Kommuneqarfik Sermersooqs socialkontor og truet en af socialkontorets medarbejdere på livet. Han er tiltalt efter paragraf 37 i kriminalloven, der omhandler krænkelse af offentlig myndighed.

Sagen handler om en beslutning, kommunen havde taget omkring Aslak Jensens familie.

Husker ikke at have truet nogen

Ifølge anklageskriftet sagde Aslak Jensen i telefonen til Kommuneqarfik Sermersooqs socialkontor: - Jer og politiet vil jeg slå ihjel.

- Jeg vil finde ud af, hvem du er. Vent bare, jeg slår dig ihjel.

LÆS OGSÅ Dødstrusler: Siumut-politikers ankesag begynder til september

Dét kunne han dog ikke genkende, da sagen var for Sermersooq Kredsret 17. januar. Han forklarede, at han godt kunne huske, at han ringede til kommunens socialkontor, men han mente ikke, at han har truet nogen.

- Jeg kan ikke huske, at jeg har sagt, at jeg vil slå nogen ihjel. Jeg sagde, at jeg vil følge sagen til ende, sagde han i kredsretten.

Aslak Jensen var Siumuts tredjestørste stemmesluger ved valget til Inatsisartut i april. Han fik 814 personlige stemmer. 

Han er tidligere næstformand i Fiskeri-, fangst- og landbrugsudvalget i Intatsisartut. Den post mistede han, da Naleraq forlod Naalakkersuisut i april, og medlemmerne af de politiske udvalg blev ændret. 

Han har - indtil i dag - været medlem af udenrigs- og sikkerhedspolitisk udvalg, Fiskeri-, Fangst- og Landbrugsudvalget, 
Familie- og Sundhedsudvalget, Anlægsudvalget, Erhvervs- og Råstofudvalget, Frednings- og Miljøudvalget, Revisionsudvalget og Vestnordisk Råd,

Efter at han var dømt i kredsretten bad han om orlov fra Inatsisartut, men han fik afslag.