Aslak Jensen får afslag på orlov fra Inatsisartut

Siumuts Inatsisartut-medlem Aslak Jensen sagde i januar, at han ville søge orlov fra Inatsisartut i forbindelse med hans ankesag i retten, men det har Inatsisartuts Formandskab afslået.
- Jeg har fået afslag, der er ikke mere at sige, siger Aslak Jensen kort til KNR. Foto © : Jens Rafaelsen / KNR
23. marts 2022 11:11

Aslak Jensen, der er medlem af Inatsisartut for Siumut, har i disse dage travlt med at behandle sager til Inatsisartuts forårssamling.

Det er på trods af, at han har kredsretsdom hængende over hovedet, og en ankesag ventende.

Politikeren fik nemlig i januar en betinget dom for 20 dage i anstalten af Sermersooq Kredsret.

LÆS OGSÅ Siumut-formand efter dom mod Aslak Jensen: Vi afventer ankesagen

Sagen handler om, at han var tiltalt for at have ringet til Kommuneqarfik Sermersooqs socialkontor og truet en af socialkontorets forsorgsmedarbejdere på livet.

Det blev han altså kendt skyldig for af Sermersooq Kredsret i januar, og Aslak Jensen valgte derefter at anke dommen til landsretten. 

Inatsisartut Formandskab afviser orlov

Han valgte også at søge om orlov fra Inatsisartut på grund af retssagen. Aslak Jensen skal derfor have sagen behandlet igen i landsretten. Hvornår det sker, er endnu ikke fastlagt. 

Men politikeren, der var en af Siumuts store stemmesluger til Inatsisartut-valget med 814 personlige stemmer, fortæller, at han har fået afslag på orlov.

Det afslag kommer fra Inatsisartuts formandskab. Ifølge Aslak Jensen har Inatsisartut afslået hans anmodning om orlov, fordi ansøgningen ikke lever op til reglerne for orlov fra Inatsisartut.

- Jeg har fået afslag, der er ikke mere at sige, siger Aslak Jensen kort til KNR.

Inatsisartuts Bureau skriver i en mail til KNR, at oplysninger om orlovsansøgninger er fortrolige, men oplyser de generelle regler for at få godkendt en orlovsansøgning.

De gældende regler for orlov for medlemmer af Inatsisartut kan kun bevilges i følgende tilfælde:

  • I forbindelse med sygdom,
  • I forbindelse med barsel eller graviditet
  • I forbindelse med nærtståendes død eller alvorlige sygdom
  • Til varetagelse af hvervet som medlem af Naalakkersuisut, Folketinget eller en kommunalbestyrelse
  • I helt særlige tilfælde, hvor det findes tvingende nødvendigt for medlemmet at kunne varetage presserende forretninger eller opgaver.

Og her har Inatsisartuts Formandskab altså vurderet, at Aslak Jensens anmodning om orlov ikke lever op til de ovennævnte regler.

KNR har forsøgt at få en kommentar fra Erik Jensen, der er formand for Siumut, men han henviser til Inatsisartuts formandskab.