Foto: Kommuneqarfik Sermersooq

Asii: Vi står ved en skillevej

Borgmester i Kommuneqarfik Sermersooq, Asii Chemnitz Narup (IA), bringer i dag kommunalvalgsdebatten herhjemme videre til Danmark.

Det sker i en kronik i Jyllands-Posten.

Her fortæller Asii Chemnitz Narup om Sermersooqs hovedstadsstrategi og visionerne om, at Nuuk i fremtiden bl.a. skal kunne rumme 30.000 indbyggere, en atlantlufthavn og være en central, arktisk storby.

Men hun nævner også Grønlands udfordringer med mange udvandringer, økonomiske og sociale problemer og en stigende tilflytning fra kysten til Nuuk.

Noget, som til dels skal ses i lyset af kolonihistorien mellem Danmark og Grønland.

Situationen kræver, at Grønland handler nu, skriver Sermersooq-borgmesteren.

- Skal vi skabe resultater, der peger fremad, og som giver borgerne muligheder og reelt grundlag for at tro på en god fremtid i Grønland og måske ovenikøbet tiltrække udenlandske investorer og arbejdskraft? Eller skal vi gå gradvist i stå, mens folk flygter ud af landet uden tiltro til en fremtid for dem selv og deres familie? Dét er valget.

Asii Chemnitz Narup mener, at situationen kan ændres.

- Det kræver, at vi kan holde på egen befolkning, lokke unge veluddannede hjem igen - samt gøre Grønland interessant for dygtig og kompetent arbejdskraft og ikke mindst kapital udefra.

Og Danmark bør spille en væsentlig rolle i den udvikling, mener Sermersooqs borgmester.

- Hvis Danmark ønsker, at der også skal være et rigsfællesskab i fremtiden - også selv om det måske vil være på andre vilkår, end vi kender det i dag - så bør man finde en mere ordentlig måde at være i dialog med Grønland på i fremtiden.

Kommentarer