Asii erkender: Kommunens økonomistyring var alvorlig

Borgmester i Kommuneqarfik Sermersooq, Asii Chemnitz Narup erkender, at Selvstyrets skærpede tilsyn af kommunens økonomistyring er alvorlig. Men hun siger samtidig, at kommunens økonomiske ubalance nu er blevet drøftet i økonomiudvalget efter kommunalbestyrelsen holdt et ekstra ordinært møde i slutningen af marts måned.
Skrevet af Apollo Jeremiassen
04. april 2014 05:01

- Selvstyrets melding har jeg taget med stor alvor, fordi det er alvorligt, når en kommune, som vores bliver sat under skærpet tilsyn, siger borgmester Asii Chemnitz Narup i dag.
 
Kommuneqarfik Sermersooq kom under det såkaldte, skærpet tilsyn fra Selvstyrets departement for finans- og indenrigsanliggender, efter kommunen i deres økonomiske opgørelse, fra den 31. december 2013, kun havde 23 millioner kroner i kassebeholdningen. Derefter kræver Selvstyret, at kommunen hver måned skal sende sit regnskab til godkendelse hos Selvstyret.
 
Samtidig kritiserer Selvstyret kommunen, at kommunen ikke har overholdt Selvstyrets bekendtgørelse fra 2008, hvor der i bekendtgørelsen står: Citat ’Kommunerne skal til enhver tid have en likviditet, der er tilstrækkelig til at betale de løbende forpligtelser’, citat slut.
 
Men med kun 23 millioner kroner i kassebeholdningen den 31. december 2013, mener Selvstyret dermed, at kommunen ikke kan betale de løbende forpligtelser. Den dårlige økonomistyring, har kommunalbestyrelsen under den ekstraordinære møde, den 25 marts drøftet indgående, siger borgmesteren.

LÆS OGSÅ: Kommuneqarfik Sermersooq under skærpet tilsyn

 - Der var fuld opbakning blandt alle kommunalbestyrelses medlemmerne, til at kommunen nu skal have en meget stram økonomistyring. Derfor har vi givet vores direktion en lang række opdrag, som skal sikre, at vi får en stram økonomistyring. Og inden sommerferien så fremlægger vores administration en handlingsplan. Så det bliver inden sommerferien, vi igen i  kommunalbestyrelsen ser på de meget konkrete måder vi effektiviserer vores økonomistyring på.
 
Asii Chemnitz Narup gør opmærksom på, at det er vigtigt at huske på, at efter kommunesammenslutningen, hvor byerne Tasiilaq og Illoqqortoormiut i Østgrønland og Paamiut i vest, nu hører ind under den store kommune, er service udgifterne, blandt andet på det sociale område, blevet meget høje blandt andet på grund af den høje arbejdsløshed.
 
- I og med at vi har flere borgere, har vi flere mennesker vi er forpligtet overfor. Og det skal vi selvfølgelig regnet ind fremadrettet, og finder en løsning på hvordan vi sikrer tilbud til alle vores borgere, som bliver flere og flere. Det er en udfordring, hvor vi skal blive dygtigere til at regne ind i vores budgetter. Slutter borgmester i Kommuneqarfik Sermersooq, Asii Chemnitz Narup.
 
Den 31. december 2012 havde Kommuneqarfik Sermersooq en kassebeholdning på 180 millioner kroner, hvor de så kun havde 23 millioner kroner i slutningen af 2013.