Arktisk sejlads kan skære en uge af rejsetiden fra Asien til Europa

I 2050 vil mulighed for sejlads gennem Arktis være kraftigt forbedret. Det kan gøre ruten fra Asien til Europa en uge kortere end i dag.
Foto © : ESA
Skrevet af Kenneth Elkjær
07. september 2016 12:30

Et hold af de britiske forskere konkluderer i en ny rapport, at sejlads gennem Arktis i midten af dette århundrede vil være muligt i dobbelt så lange perioder i forhold til i dag.

Det vil gøre sejlruten til Østasien til Europa mindst en uge kortere og forbruget af brændstof væsentlig mindre, fordi skibene i perioder af året kan sejle den mere direkte vej gennem Arktis i stedet for at sejle via den trafikerede Suezkanal i Middelhavet.  

På den måde kan og rederiernes økonomi få stor gavn af, at isen i Arktis og på Nordpolen smelter på grund af de stigende temperaturer, der følger med klimaforandringer.

- Reduktionen af hav-is om sommeren, der måske er det mest slående tegn på klimaforandringer, kan have positive økonomiske muligheder, siger doktor Nathanael Melia. 

Hun er en af forskerne fra Universitet i Reading, England, der ved hjælp af klimamodeller har regnet sig frem til muligheden for sejlads gennem Arktis i fremtiden. Hun forklarer, at det i dag kun er ganske få skibe, der sejler gennem Arktis, fordi muligheden for sejlads ikke er konstant.

Men med de nye muligheder for Arktisk sejlads kommer også stor risiko, for det bliver aldrig ufarligt at sejle igennem Arktis, hvor isen er meget uforudselig.

Hos University College of London arbejder man dog på at gøre livet for sømænd mere sikkert ved hjælp af moderne teknologi. Forsker Rachel Filling studerer havisen i Arktis ved hjælp af rumfartøjet Cryosat.

- Nu, hvor der er beviser for, at de arktiske skibsruter er ved at åbne, skal dem, der ønsker at bruge dem vide, hvor tyk isen er på daglig basis. Vi leverer den information via vores service i realtid, som vi har lavet for at hjælpe forskning og maritime aktiviteter i Arktis, siger forsker Rachel Filling til BBC.