Arktisk prisuddeling i Canada

Hvert år bliver der i det arktisk Canada uddelt flere store priser til projekter, der er ledet af lokalsamfund, som måske ellers ikke ville få en pris.
Den største pris er på 5.1 million kroner, og den gik i år til et projekt der hedder Northern Compass Foto © : Douglas Sprott/Flickr Creative Commons
09. februar 2020 18:23

The Arctic Inspiration Prize - den arktiske inspirationspris - er oprettet af et velhavende ægtepar, der blev forelsket i de arktiske egne og deres beboere, som de engang forklarede i et interview med KNR.

Den største pris er på 5.1 million kroner, og den gik i år til et projekt der hedder Northern Compass…. det nordlige kompas. Projektet hjælper elever fra skolernes afgangsklasser i Nordvestterritoriet og Nunavut til at forberede sig på at gå videre til højere uddannelser på universiteter eller andre højere læreanstalter.

- Et stærkt, sundt og velhavende Nord bygger på en ungdom, der er godt forberedt og optimistisk overfor alle udfordringer, sagde en af lederne ved prisuddelingen.

LÆS OGSÅ Arktisk Nobelpris uddelt

Den næststørste pris på 2.3 millioner kroner gik til et projekt, Kamajiit, ledet af den kendte inuitsangerinde Susan Aglukark, der vil redde unge fra at opgive deres skolegang eller fra at begå selvmord.

Projektet bygger på at unge vil få et bedre liv, hvis der bliver passet bedre på dem. Hvis de får sund mad, og bedre hygiejnefaciliteter i lokalsamfundene. Det hele kombineret med aktiviteter baseret på traditionel Inuitkultur og sprog, lyder det fra den populære sangerinde.

En tredje pris gik til Nunavut Law Program, ledet af den grønlandske kvinde Aaju Peter, der nu bor i Iqaluit. Aaju Peter har en juridisk uddannelse og projektet vil udarbejde undervisning for Nunavummiut om juridiske spørgsmål.

I alt blev 7 projekter hædret med The Arctic Inspiration-prisen, der gennem årene har vist sig at give helt specielle og unikke resultater.