Arktisk Nobelpris uddelt

The Arctic Inspiration Prize, som også går under navnet den arktiske nobelpris, gik i år til ti forskellige projekter.
12. februar 2018 20:45

For sjette gang blev den "arktiske inspirations pris" uddelt ved en ceremoni i Ottawa.

En mandeorganisation med navnet Unaaq i Inukjuak fik en halv million kroner til deres arbejde med de unge i bygden, hvor de tager dem med ud på jagt og fisketure for, at de unge oplæres i de forskellige traditioner, der er forbundet med at være inuit.

Idéen til Unaaq opstod, da konerne til en række mænd i Inukjuak spurgte dem, hvad de dog gjorde for at hjælpe de unge i bygden.

Derudover fik Inuit i Chesterfield Inlet også en halv million kroner til et kajakprogram, som indtil nu har betydet, at omkring 150 unge inuit både har lært at ro i kajak men også at bygge den traditionsfyldte båd. Flere af deres kajakker er bygget som grønlandske kajakker.

The Arctic Inspiration Prize er oprettet af Arnold Witzig fra Schweitz og hans hustru Sima Sharifi, fra Iran, som begge er immigreret til Canada.

Det er således deres egne penge, som de hvert år uddeler til projekter i Canadas arktiske egne, som ellers ville have svært ved at skaffe penge andetsteds. 

Ved prisuddelingen udtale den forhenværende regeringsleder af Nordvest territoriet Nellie Cournoyea,

-Dette er projekter som er udenfor det sædvanlige, udenfor det forventede, sagde hun.

En kunstner af grønlandsk afstamning, Laakkuluk Williamson Bathory, som fik prisen for et par år siden har oprettet en teater gruppe der viste Kiviuq Returns, en traditionel Inuit myte ved prisuddelingen.

Aftenens største overraskelse var, da Arnold Witzig annoncerede, at han og hustruen har besluttet at give hele deres formue på 290 millioner kroner til Arctic Inspiration Prize.

De er nemlig så overvældet over de mange fantastiske projekter, og den forskel de har gjort i mange bygder, og vil derfor gerne bidrage til, at det kan forsætte i mange år endnu.