Arktisk Kommando håber også på mere beredskab

Skulle en ulykke som Explorer-forlises ved Antarktis ske i Arktis, så har Arktisk Kommando svært ved at se, at de ville kunne nå frem, så hurtigt, som de gerne vil.
Skrevet af Jette Andersen
27. juni 2014 10:51

De danske politikere har fået øjnene op for behovet for et ordentligt sikkerhedsberedskab i Arktis. Det siger chef for operationsafdelingen i Arktisk Kommando, Michael Hjorth. Men spørgsmålet er, om de vil investere penge i det.

I dag udkommer den journalistiske novelle Den antarktiske engel, der med sit budskab, prøver at ruske op i de danske politikere, der stadig har ansvaret for sikkerhedsberedskabet i Grønland. Og netop Explorers forlis var en øjenåbner for både branchen og politikerne, siger Michael Hjorth. Ifølge ham er det de samme omstændigheder, der findes i Arktis, som ved Antarktis.

Journalist: I kan forhindre krydstogtsulykke

Journalister vil råbe politikere op om SAR-beredskab

- Der er områder i Arktis, omkring Grønland, som ikke er ordentligt opmålt, og der er et til tider, hårdt vejrmæssigt klima, siger han.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt talte om at prioritere Arktis højere fra talerstolen på efterårssamlingen. Og det har hun handlet på, siger chefen for operationsafdelingen.

- Her i hele 2014 er der nedsat en arbejdsgruppe og et antal underarbejdsgrupper, der netop skal kigge på blandt andet det samlede beredskab i Grønland og herunder Forsvarets andel af det, siger han.

Det skulle gerne munde ud i en rapport og et idékatalog til styrkelse af indsatsen heroppe sidst på året. Og det er her, Michael Hjorth håber på en sjat penge.

- Der er nogle områder, hvor vi godt kan blive bedre. Chancerne for, at man kan gøre en forskel på, om folk bliver reddet eller ikke bliver reddet, handler også om, hvor mange kapaciteter man har til rådighed, som man umiddelbart kan sætte ind for at gøre en forskel, siger han.

Han nævner i denne her sammenhæng også, at myndighederne i Grønland har samarbejdet med Norge, Island og Canada omkring Sarex-øvelserne i 2012 og 2013, der i de to år har fokuseret på krydstogtsforlis i Grønland.

Øvelser, som Michael Hjorth betegner som en succes af den grund, at det lykkedes de arktiske lande, at samarbejde.