Arktis i fælles kamp på COP21

Naalakkersuisut arbejder sammen med ICC og Nunavuts regering på at lave en fælles erklæring om klimaforandringerne i Arktis.
Foto © : Naalakkersuisut
Skrevet af Karsten Sommer
07. december 2015 15:52

Naalakkersuisoq Vittus Qujaukitsoq holdt i dag mandag møde med Nunavuts regeringsleder Peter Taptuna og ICC Internationals formandskvinde Okalik Eegeesiak på COP21 i Paris.

Parterne drøftede udkastet til en fælles erklæring om klimaforandringer i Arktis, der skal sende et fælles signal fra inuit til omverdenen, om at anerkende og bakke op om de særlige udfordringer, som klimaforandringerne udgør for arktiske befolkninger og retten til udvikling i Arktis.

 

Dobbelt ramt

Erklæringen forventes offentliggjort i løbet af tirsdagen under COP21.
Vittus Qujaukitsoq talte iøvrigt i dag under et Event om Grønland, arrangeret af Nordisk Ministerråd, om klimaforandringerne i Grønland og rettede fokus på den samfundsmæssige omstilling, som de nødvendiggør .

Qujaukitsoq fremhævede i sin tale, at Grønland de seneste år, ikke kun er blevet ramt af de negative effekter af klimaforandringerne, som har ramt den traditionelle fangst hårdt, men også af EU’s importforbud af sælskind.

Læs også Grønland går efter vækst og minedrift på klimatopmøde

- Samtidig med at klimaforandringerne ændrer levevilkårene, skal vi også håndtere en komplet transformation af det økonomiske grundlag i Grønland, udtalte Vittus Qujaukitsoq.