Grønland går efter vækst og minedrift på klimatopmøde

I dag ankom naalakkersuisoq for udenrigsanliggender Vittus Qujaukitsoq til FN's klimatopmøde, COP21 i Paris. Her er især vækst og kommende mineindustri samt hensynet til oprindelige folk de vigtigste elementer for Grønland, siger naalakkersuisoq for finanser, råstoffer og udenrigsanliggender, Vittus Qujaukitsoq. Grønland deltager som en del af den danske delegation sammen med statsminister Lars Løkke Rasmussen.
Foto © : KNR
05. december 2015 19:07

I dag ankom naalakkersuisoq for udenrigsanliggender Vittus Qujaukitsoq til FN's klimatopmøde, COP21 i Paris.

Her deltager Grønland som en del af den danske delegation sammen med statsminister Lars Løkke Rasmussen.

Her er især vækst og kommende mineuindustri et af de vigtigste elementer for Grønland, forklarer naalakkersuisoq for finanser, råstoffer og udenrigsanliggender, Vittus Qujaukitsoq.

- Der vil være elementer af Grønlands fremtidige vækstmuligheder inden for råstofudvinding og minedrift, som vi vil fastholde som det væsentligste element i en aftaletekst, siger Vittus Qujaukitsoq fra Paris til KNR.

 

10 miner venter

Han henviser til, at Grønland har lagt sig fast på at der som minimum bør være mulighed for at etablere op til 10 miner i løbet af de næste 10-15 år.

Derfor er det vigtigt for Grønland, at vi får indrømmelser på udslip af drivhusgasser, så vi kan skabe vækst, sir han:

- Grønland skal selvfølgelig deltage i arbejdet for at mindske udledningen af drivhusgasser. det er jo en naturlig ting, og det gør vi jo løbende, siger Vittus qujaukitsoq. - Men vi skal jo ikke ende i en situation, hvor Grønland forpligtes væsentligt mere i forhold til de industrialiserede landeder jo har haft 2-300 år til at udvikle sig, hvor vi er langt bag ud i forhold til industrialiseringen, understreger Vittus Qujaukitsoq videre.

 

Ikke med i forhandlingerne

Grønland er ikke med i de direkte forhandlinger på topmødet, men bliver løbende orienteret om hvilken aftaletekst der kommer ud af de afsluttende forhandlinger.

Ud fra det vil vi så vurdere, om Grønland bør være medunderskriver på selve klimaaftalen eller ej, siger Vitus Qujaukitsoq.

Og her skal et andet element, nemlig oprindeligefolks rettigheder også fremgå af klimaaftalen, før jeg skriver under fastholder Vittus Qujaukitsoq:


- Således at de oprindelige folk har plads i aftaleteksten, således at den traditionelle viden og levevis respekteres. At man respekterer menneskerettighederne og de oprindelige folks muligheder for at udvikle sig på lige fod med alle andre lande, slutter Vittus Qujaukitsoq, som bliver i Paris til topmødet slutter den 11. december.