Arktis får sin egen ambassadør

Danmark udnævner om kort tid sin første ambassadør for Arktis. Det oplyser den danske udenrigsminister, der i samme ombæring tilskriver Kuupik Kleist en stor del af æren for den arktiske strategi. Naalakkersuisut-formanden savnede dansk engagement, lyder det.
Skrevet af Mads Fisker
17. november 2011 06:31

Det er de nye søveje og interessen i råstofudvinding her i landet, der i høj grad ligger til grund for beslutningen om nu at udnævne en arktisk ambassadør.

- Jeg tror, vi overser den dramatisk øgede betydning, Arktis vil få i de kommende år. Det gælder både udvinding af mineraler og øget skibstrafik, argumenterer udenrigsministeren over for dagbladet Politiken.

Det er endnu uklart, om den særlige arktiske ambassadør skal være her fra landet eller dansker, men vedkommende skal med base i Udenrigsministeriet på Asiatisk Plads forsvare både danske og grønlandske interesser, skriver avisen.

Over for Politiken roser Villy Søvndal Naalakkersuisut-formand Kuupik Kleist for i høj grad at bære æren for den arktiske strategi Grønland, Danmark og Færøerne sammen lagde frem tidligere på året. Han savnede nemlig et stærkere engagement fra den danske regering, oplyser udenrigsministeren.

- Det er vi nu parate til at levere, blandt andet med udpegelsen af en ambassadør for Arktis, siger Søvndal til Politiken. Udenrigsministeren har endnu ikke drøftet udnævnelsen med Naalakkersuisut, men han påpeger, at Grønland længe har været interesseret og "forventer, at der udpeges en arktisk ambassadør".

Hvilket Kuupik Kleist bekræfter over for Politiken.

- Det er et virkelig godt initiativ, som er den rigtige opfølgning på den arktiske strategi, siger han.