Arctic Umiaq Line er et CSR projekt

Air Greenland vil ikke lade flypassagerer betale for skibstransport, og for RAL handler det heller ikke om kroner og øre, når de køber AUL.
RALs formand peger på, at Arctic Umiaq Line leverer en infrastruktur, der gavner samfundet. Foto © : Mads Pihl/Visit Greenland
14. juli 2016 15:50

Arctic Umiaq Line har de seneste år kørt med underskud på mellem 12 og 16 millioner kroner. Penge, som har været dækket af den underskudsgaranti, Selvstyret har udstedt.

Efter i år er det dog slut med sikkerhedsnet, og selskabet skal i stedet kører efter en servicekontrakt.

Skibe hører ikke til i luftfart

Det er årsagen til, at Air Greenland nu har valgte at sælge sin halvdel af selskabet. En beslutning, som dog har ligget og ulmet gennem længere tid.

- Der kan jo ske det, at selskabet giver underskud. Der er vi så ikke dækket ind, og den udgift skal så dækkes af vores flyvende passagerer, og det synes vi egentligt ikke er rimeligt. Og så synes vi også et skib hører hjemme i et rederi, og vi er jo et flyselskab, siger bestyrelsesformand i Air Greenland, Søren Lennert Mortensen.

Læs også Fordel at være ejet af rederi

Sidste år dækkede underskudsgarantien et minus på 13,4 millioner kroner. I 2014 var tallet dog over 16 millioner kroner.

Servicekontrakt endnu ikke på plads

Hvordan servicekontrakten kommer til at se ud, er endnu ikke lagt fast og bliver altså et anliggende mellem Royal Arctic Line og Selvstyret.

Air Greenland kender altså ikke til størrelsen på servicekontrakten.

- Men for os er det mere princippet, der gælder. Såfremt vi skal være med, så skal det være med underskudsgaranti, siger Lennert Mortensen.

Læs også RAL overtager Artic Umiaq Line

Bestyrelsesformand for RAL, Kuno Fencker siger, at Arctic Umiaq Line for nu kommer til at køre videre efter den eksisterende strategi.

Formanden træder ud af bestyrelsen

Bestyrelsen og ledelsen hos de nye ejere skal dog have sat sig og besluttet, hvordan de vil drive selskabet fremover, og om der skal ske ændringer. Det er dog ikke udsigten til nye indtægter, der har fået den selvstyreejede virksomhed til at køb Air Greenland ud, så RAL nu sider på det fulde ejerskab.

- Den rette årsag er CSR hensyn. Altså Corporate, Social Responsibility, siger Kuno Fencker til KNR.

Læs også Bølgegang for Sarfaq Ittuk

Salget betyder også, at RAL skal finde nye folk til bestyrelsen i Arctic Umiaq Line. Formand Flemming Knudsen og medlem Mads B. Christensen sad nemlig begge i bestyrelsen på vegne af Air Greenland.

Som eneste tilbageværende medlem af bestyrelsen sidder Niels Clemensen som repræsentant for RAL.