Tilsyn Arbejdet i Kangaatsiaq er opløftende

Det er opløftende, at kommunens socialmedarbejdere i Kangaatsiaq ved, hvad de skal lave og gør det. Det lykkes nemlig ikke mange andre steder i landet, siger afdelingschefen for Tilsynsenheden, Johan Lund Olsen.
Johan Lund Olsen er afdelingschef for Tilsynsenheden, der har har ført tilsyn med socialforvaltningerne i hele landet. Foto © : Anton Gundersen Lihn, KNR
18. juli 2017 09:41

Noget af det der fungerer i Kangaatsiaq er foreksempel, at når kommunen oplever en sag, hvor loven siger, at man skal lave en handleplan for en familie eller et barn, så laver medarbejderne en handleplan, siger Johan Lund Olsen.

- De har formået at følge lovgivningen. Vi har desværre set, at det ikke er lykkedes så mange andre steder, men det er lykkedes i Kangaatsiaq, siger han

Opskriften er altså at vide hvilke opgaver, der er kommunens og så løse dem.

LÆS OGSÅ Børnetalsmand rystet over tilsynsrapport

- De har styr på, hvad de skal lave. Og det hænger sammen med, at de har en kompetent lokal ledelse og nogle meget dedikerede lokale medarbejdere, selvom de ikke er uddannet socialrådgivere, siger Johan Lund Olsen.

Trods det tilfredsstillende arbejde fra myndighedernes side er der dog stadig børn i Kangaatsiaq, der ikke har det godt.

Der er dog tale om omfattende sociale problemer, der går igen i hele landet, Og derfor er det positivt, når det kan lykkes medarbejderne i Kangaatsiaq som et af de få steder i landet at løse deres opgaver.

LÆS OGSÅ Tilsyn: Store forskelle i Qaasuitsup Kommunia

- Der er et fattigdomsproblem, der er problemer i forhold til hashkriminalitet, og det har vi også set i Kangaatsiaq. Men trods det, så har medarbejderne i socialforvaltningen kunnet løse deres opgaver tilfredsstillende og lave en rigtig god myndighedsbehandling af de sager som de har haft med at gøre, siger han.

I Qaasiutsup Kommunia satte man sidste år gang i en tre-årig plan, der skal løfte socialområdet med kurser og en bedre forståelse for arbejdet lokalt i byer og bygder.

LÆS OGSÅ Tilfredshed trods svigt

Så at der allerede nu er styr på arbejdet i byer som Kangaatsiaq og Qasigiannguit, det er positivt, siger socialdirektør, Henrik Soloy.

- Det er fantastisk forbavsende, men også fantastisk positivt. Og det viser jo, at vi godt kan løfte området med de lokale medarbejdere, vi har ude i byerne. Du behøver ikke at være socialrådgiver, du skal bare være lokalt forankret, siger han.