Aqqaluaq: Kommissionens betænkning er ikke nok til at lave ny fiskerilov

Naalakkersuisoq mener ikke, at Fiskerikommissionens betænkning er tilstrækkelig til at lave ny fiskerilov. Derfor inviterer han fiskere til seminar. Demokraatit siger, at Naalakkersuisut mangler beslutningskraft.
- Der er så mange fiskere i kysten, at det er sandsynligt, at lokalafdelingerne siger noget andet end deres organisationer har sagt, siger Aqqaluaq B. Egede Foto © : KNR
Skrevet af Andreas Wille
01. marts 2022 09:14

Fiskerikommissionen blev færdig med deres opgave sidste efterår. De har nemlig skrevet en betænkning, der skal danne grundlag i arbejdet med en ny fiskerilov.

Kommissionens medlemmer har arbejdet i to år og har brugt seks millioner kroner fra landskassen. Men deres arbejde er ikke tilstrækkelig til, at politikerne kan lave en ny fiskerilov, mener naalakkersuisoq.

- Jeg vurderer, at det er ikke nok til at arbejde med en ny lovgivning, siger naalakkersuisoq for fiskeri, Aqqaluaq B. Egede (IA) til KNR.

LÆS OGSÅ Aqqaluaq misileeqqippoq: Aalisarneq pillugu marsimi isumasioqatigiissitsinissamut qaaqqusivoq

Derfor inviterer han de kystnære fiskernes foreninger til seminar i Ilulissat og Nuuk.

Formand for Demokraatit mener, at grunden til de to initiativer er, at Naalakkersuisut mangler beslutningskraft. Ifølge formanden har Naalakkersuisut i forvejen fiskeriorganisationernes udmeldinger på skrift i kommissionens betænkning.

- Det er selvfølgelig i orden at tale med fiskere og andre. Men netop emnet for disse seminarer er allerede behandlet i kommissionen, siger Jens-Frederik Nielsen.

Kommissionen bestod bland andet af fisker- og fangerorganisationerne KNAPK og SQAPK, lønmodtagerorganisationen SIK og Grønlands Erhverv.

Naalakkersuisoq: Organisationernes og foreningernes meninger er forskellige

Betænkning er på 310 sider, og skal danne grundlag i arbejdet med en lov til et af landets vigtigste erhverv, nemlig fiskeriet. Men Naalakkersuisoq vurderer, at fiskeri organisationernes udmeldinger ikke er i overensstemmelse med holdningerne i deres bagland.

- Der er så mange fiskere i kysten, at det er sandsynligt, at lokalafdelingerne siger noget andet end deres organisationer har sagt, siger Aqqaluaq B. Egede

Demokraatit: Naalakkersuisut kan ikke beslutte

Oppositionen mener, det efter betænkningens udgivelse er tid til politiske beslutninger. Det vil sige, Naalakkersuisut skal lave forslag til ny fiskerilov som Inatsisartut skal behandle.

- De er i vildrede om, hvordan fiskeriet skal reformeres. Derfor laver de seminarer, fordi de mangler beslutningskraft, selvom arbejdet blev gjort færdig for længe siden, siger Jens-Frederik Nielsen.

LÆS OGSÅ Fiskerne i Ilulissat føler sig overset til seminar

Naalakkersuisut forventer at fremlægge deres forslag til fiskerilov under Inatsisartut forårssamling næste år.