Anne-Birthe Hoves kunstsamling vender hjem til Grønland

Ny Carlsbergfondet har givet økonomisk støtte til opkøbet af den næsten komplette samling af værker af den grønlandske kunstner Anne-Birthe Hove.
Skrevet af Karsten Sommer
05. juli 2020 13:17

Der er tale om over 600, primært grafiske kunstværker, og det er så vidt vides det største indkøb af grønlandsk kunst til dato, fortæller lederen af Nuuk Kunstmuseum, Nivi Christensen, der har været projektleder i arbejdet med at sikre den unikke kunstsamling til Grønland.

- Det er en gruppe bestående af repræsentanter fra Statens Museum for Kunst, Fonden for Grønlands Nationalgalleri for Kunst, Grønlands Nationalmuseum og Nuuk Kunstmuseum som er gået sammen om at sikre samlingen for eftertiden, fortæller hun.

Anne-Birthe Hove døde i 2012, 61 år gammel, og det var hendes største ønske at samlingen skulle til Grønland, hvor den hører hjemme.

- Og på sigt at samlingen også en dag skal overgå til det planlagte Grønlands Nationalgalleri for Kunst, fortæller Nivi Christensen.

Hove var en af Grønlands mest markante kunstnere. Hendes tryk, der ofte viste hverdagssituationer, havde både skønhed og humor, og er et helt unikt kunstnerisk vidnesbyrd om Grønlands nyere historie, skriver Nuuk Kunstmuseums Nivi Christensen.

Samlingen befinder sig på Bornholm, hvor Anne-Birthe Hove tilbragte sine sidste år, og i den kommende tid skal samlingen skibes til Grønland for så at blive fordelt og registreret i museernes samlinger.