Ammoniak udslip i Qeqertarsuaq

Royal Greenland har måttet kassere ti ton krabber og fisk på grund af et udslip af den giftige luftart ammoniak.
Skrevet af Inge S. Rasmussen
23. december 2015 09:05

Udslippet skete torsdag i sidste uge på fabrikken i Qeqertarsuaq kom under kontrol den samme aften, oplyser Royal Greenland på sin hjemmeside.

Omfanget af skader på produkter af færdigvarer var tirsdag aften endnu ikke opgjort.

Ulykken skete, da en del af pladefryseren knækkede og medførte et større udslip af ammoniak, forklarer indhandlings-og produktionsleder i Royal Greenlands fabrik i Qeqertarsuaq Karl Julius Broberg.

Han oplyser endvidere at udslippet betød at mere end ti ton færdigvareprodukter af torsk, hellefisk, havkat og krabber måtte kasseres.

Udslippet blev stoppet med hjælp af udstyr fra brandvæsenet, fortæller Karl Julius Broberg.

- Da det viste sig, at udslippet var i større omfang, skaffede vi udstyr fra brandvæsenet, før mekanikere kunne komme ind i produktionsområdet for at stoppe udslippet. Hullet i pladefryseren hvor lægget skete er nu tilstoppet og sat ude af funktion, og alt andet apparatur er nu renset, så produktionen er kommet i gang igen, siger Karl Julius Broberg.

På sin hjemmeside oplyser Royal Greenland at godt halvandet ton krabber nu er blevet destrueret mens det kasserede hellefisk, torsk og havkat er hensat et sikkert sted indtil det bliver destrueret.