Siumut: Alle skal have plads på slæden

Siumut vil ikke sætte dato for selvstændigheden. Det er nemlig vigtigt, at selvstændighed kommer i et tempo, hvor alle kommer med, så det ikke kun bliver til gavn for de bedst stillede, siger formand Kim Kielsen.
Foto © : KNR // Anton Gundersen Lihn
22. marts 2018 12:38

- Alle skal have en plads i selvstændighedsslæden. Vi vil ikke efterlade nogen. Jeg vil også sige, at hvis vi alle kan nå toppen af selvstændighedsbjerget vil det være dejligt. Så har vi nogen til at fejre det med.

Sådan sagde Kim Kielsen onsdag eftermiddag, da Siumut præsenterede sit samlede valgprogram med partiets mærkesager frem mod valget til Inatsisartut den 24. april.

Siumuts tidligere koalitionspartner Partii Naleraq meldte fredag ud, at de ønsker selvstændighed i 2021. Men Siumut er noget mere tilbageholdende.

LÆS OGSÅ Kielsen og Siumut vil satse bredt i valgkampen

Det er op til befolkningen at vurdere, hvornår de føler sig klar til at erklære Grønland selvstændigt, siger Kim Kielsen, der ikke vil sætte en dato på.

- Vi skal arbejde frem mod selvstændighed, men det er op til befolkningen, hvornår de føler sig klar til det. Når tiden kommer, så bliver der en folkeafstemning, siger Kim Kielsen.

LÆS OGSÅ Siumut stiller op med tidligere borgmestre, sexolog og partihoppere

På pressemødet slog Kim Kielsen fast, at det ikke kun er de stærkeste der skal have gavn af selvstændigheden.

Det må altså ikke ske på bekostning af de svageste i samfundet, sagde han.

- Hvis vi løber opad og efterlader de svage, hvad nytter det så? siger Kim Kielsen.

LÆS OGSÅ Enoksen tror ikke på eget mål om selvstændighed i 2021

Formand for Partii Naleraq, Hans Enoksen, erkendte onsdag aften i Qanorooq, at partiets mål om selvstændighed i 2021 er urealistisk, fordi det der stadig er mange ting, der skal lykkes inden, for eksempel kompromisser, finansiering og hjemtagelse af områder.