Savissivik Alkoholforbud har fået gang i hjemmebryggeriet

Borgere i bygden Savissivik er plaget af at de ikke kan købe gær i butikken, da nogle borgere bruger det til at brygge øl ulovligt.
Foto © : Suersaq Mequ/KNR
Skrevet af Mads Pedersen
04. maj 2017 13:14

I november sidste år ønskede flertallet af borgerne i bygden Savissivik i Qaasuitsup Kommunia at lukke salget af alkohol i bygden. 

LÆS OGSÅ Savissivimmi imigassamik nioqquteqarneq unitsinneqartoq

Det har haft positive og negative effekter, fortæller bygdebestyrelsesmedlem Hans Karlsen. 

- Det har haft den effekt, at vi ikke længere ser fulde mennesker til dagligt. Så det har hjulpet, specielt for børn, siger Hans Karlsen til KNR. 

Men lukning af salg for øl og sprut har ikke stoppet nogle borgerer fra at være fulde. Ølbryggeri er nemlig den negative effekt af tiltaget. 

- Folk er begyndt at brygge øl selv, siger Karlsen. 

- Konsekvensen er, at det er meget svært for borgene at skaffe ingredienser til bagning, eksempelvis gær. Gær bliver brugt til at brygge øl, fortæller Hans Karlsen. 

Hans Karlsen respekterer flertallets ønske om forbud for salg af alkohol i bygden og mener, at forbuddet ikke er et problem. Karlsen indrømmer at bygdebestyrelsen ikke kan gøre noget ved problemet ud over at lave forebyggelsesarbejde. 

- Det er politiets og kommunefogedens arbejde at sikre, at loven overholdes, siger bygdebestyrelsesmedlem Hans Karlsen. 

Politiet i Ilulissat oplyser, at de ikke har modtaget nogen henvendelser fra borgere i Savissivik angående hjemmebryggeri.