Aleqa Hammond på vej ud af stemmeboksen i Godthåbshallen. Foto: ScanpixFoto: Scanpix

Aleqa Hammond glæder sig trods valgnederlag

Aleqa Hammond er meget tilfreds med valgresultatet. Det meddeler hun til KNR til trods for, at hun og dermed partiet mister sin plads i Folketinget.

Nunatta Qitornai var sammen med IA det eneste af de i alt syv opstillede partier, der havde en kandidat i Folketinget forud for valget. Sådan er det ikke mere. 

Aleqa Hammond tabte nemlig sin plads til den fremadstormende Siumut-politiker Aki-Mathilda Høegh Dam.
Alligevel er Aleqa Hammond glad for valgets udfald.

- Jeg synes, at de mange stemmer, som partiet fik, giver os et godt fundament for fremtiden, og jeg synes, at vi har haft en god valgkamp, siger hun.

LÆS OGSÅ Debutanten og den erfarne: Hvor er det fedt!

Aleqa Hammond fik i alt 1607 personlige stemmer, og det er langt mindre end ved valget i 2015: Her fik hun 3.759 personlige stemmer. Dengang stillede hun op for Siumut. 

Det var første gang, at Nunatta Qitornai stillede op til et folketingsvalg og set i det perspektiv, mener Aleqa Hammond, at hun og partiet kan være tilfredse. Aleqa Hammond blev smidt ud af Siumut 2016 og skiftede så til Nunatta Qitornai.

Nunatta Qitornai fik i alt 1616 stemmer. 

Nunatta Qitornai blev det fjerdestørste parti, og hun fik akkurat tredje flest stemmer med syv stemmer mere end nærmeste konkurrent som er Nivi Olsen fra Demokraterne.

Kan ikke forklare nedlag

Både forud for valgkampen og under valgkampen er Aleqa Hammond blevet kritiseret for sit arbejde i Folketinget.

Blandt andet for manglende tilstedeværelse og manglende samarbejdsvilighed. Aleqa Hammond mener dog, at det er svært at sige, hvad der ledte til valgnederlaget.

LÆS OGSÅ Overblik klokken 16: Knap en tredjedel har stemt i de fire største byer

- Jeg kan ikke uden videre forklare, hvorfor jeg ikke blev genvalgt, men det er vælgernes afgørelse, og den skal respekteres og accepteres, siger Aleqa Hammond.

Kan det ikke være et tegn på, at vælgerene ikke har været tilfredse med dit arbejde i Folketinget?

- Jeg mener, at man skal respektere, hvordan borgerne valgt, men de har ikke valgt på grundlag af argumenter.

Nu, hvor hun ikke længere skal være medlem af Folketinget, vil hun blandt andet bruge tiden på Inatsisartut, hvor hun er valgt ind.

Kommentarer