Aki-Matilda Høegh-Dam går efter formandsposten: Klar til at droppe Folketinget
![](/sites/default/files/styles/image_934x467/public/article_images/20191001-154535-l-1920x1277we.jpg?h=8b128784&itok=jEcX3ckp)
Kampen om formandsposten i Siumut blev en tand mere spændende, da folketingsmedlem Aki-Matilda Høegh-Dam (S) søndag annoncerede sit kandidatur på Facebook.
Det er dog partiets lokalforeninger, som skal bestemme, hvem der kan stille op til formandsposten i partiet. Det står i Siumuts vedtægter.
Med kandidaturet udfordrer hun forhenværende formand for naalakkersuisut Kim Kielsen (S), som også går efter formandsposten i Siumut. Kim Kielsen var også formand for partiet mellem 2014 og 2020.
Den nuværende formand for partiet, Erik Jensen, har ifølge Sermitsiaq også meldt ud, at han er klar igen, hvis han har lokalafdelingernes opbakning.
Ikke mere politik bag lukkede døre
Da KNR får fat i formandskandidaten Aki-Matilda Høegh-Dam mandag formiddag, er hun klar i spyttet om, hvorfor hun stiller op. Fangeren, landmanden og den boligløse skal være en del af den politik, som udarbejdes af Siumut:
- Hvis jeg bliver valgt som formand, vil jeg arbejde for at synliggøre Siumuts politik. Siumuts erhverspolitik skal være mere synlig, og det kan handle om fiskeri, råstof eller landbrug, siger folketingsmedlemmet og fortsætter:
- Vores politik er helt klar. Vi taler om den i Siumut. Men som almindelig borger kan man ikke se, hvad vores næste skridt er.
Det er en mærkesag for hende, at befolkningen skal være med til at udforme politikken, siger Aki-Matilda Høegh Dam:
- Når vi har talt om vores politik, ikke melder noget ud og sidder inde bag lukkede døre, opstår spørgsmålet om, hvem vi arbejder for.
KNR har spurgt Aki-Matilda Høegh-Dam om, hvad det er, hun kan, som Kim Kielsen og nuværende formand Erik Jensen ikke kan.
- Uanset hvor meget vi konkurrerer i Siumut, anser vi konkurrence som sundt og uanset, hvordan disse konkurrencer ender, er der plads til os alle. Erik Jensen og Kim Kielsen er meget dygtige på deres måder, understreger hun.
Aki-Matilda Høegh-Dam er dog heller ikke i tvivl om, at hun selv er egnet til posten:
- Jeg har været medlem af Siumut i 12 år, har deltaget i ungdomsorganisationen og været medlem af bestyrelsen i Siumut. Jeg har gode erfaringer som medlem af Folketinget i fire år og har været formand for Grønlandsudvalget, forklarer hun.
![](/sites/default/files/styles/image_934x467/public/article_images/markus_e_olsen_interview_200722_still.jpg?itok=S51vd5wt)
Farvel til Folketinget?
Hvis Aki-Matilda Høegh-Dam løber med formandsposten ved opgøret til generalforsamlingen 28., 29. og 30. juli, forklarer hun selv, at hun er klar til at afgive posten som folketingsmedlem, hvis hendes parti ønsker det.
Skulle dette ske, står præsten Markus E. Olsen (S) klar til at blive næste mand i det varme folketingssæde.
Markus E. Olsen har tidligere vakt opmærksomhed i medierne, da han i november sidste år fratrådte sin stilling som præst i Nuuk efter et stærkt kritiseret forløb, hvor han havde holdt en opsigtsvækkende prædiken efterfulgt af trommedans i kirken på nationaldagen den 21. juni.
- Jeg vil citere Søren Kirkegaard, som sagde "at vove er at tabe fodfæste en kort stund. Ikke at vove er at tabe sig selv." Jeg er klar til at bære stafetten videre, hvis det bliver aktuelt, siger han til KNR.
Aki-Matilda Høegh-Dam vakte stor opsigt, da hun i Berlingskes nyhedspodcast i slutningen af maj blev spurgt, om hun ville sætte en dato på, hvornår hun mente, at Grønland ville være uafhængigt:
- Jeg tænker måske inden for syv år. Så er det sket. Syv til ti år er mit bedste bud, sagde hun.
Da journalisten spurgte til, om det var hendes 2030-plan, bekræftede hun, at cirka i 2030 vil Grønland være uafhængigt.
Og Markus E. Olsen, som kan stå til at overtage posten, er da heller ikke bange for at sætte en dato på, hvornår Grønland senest skal være uafhængigt af Danmark:
- Hvis det er muligt, skal det helst ske inden 2029. Senest.