Høegh-Dam om Nato-topmøde: Vi er endnu ikke en stat - så forståeligt at vi ikke var med

Siumuts Aki-Matilda Høegh-Dam er uenig i kritikken fra Aaja Chemnitz Larsen (IA) og Aleqa Hammond (NQ) af, at statsministeren tog til møde med Trump uden Grønland under en NATO-forsamling. Mødet var kun for statsoverhoveder, påpeger hun
- Det er jo statsoverhoveder, der mødes til Nato-topmøder. Og vi er ikke er vores egen stat endnu, siger folketingsmedlem Aki-Matilda Høegh-Dam fra Siumut. Foto © : Scanpix
Skrevet af Kathrine Kruse
09. december 2019 06:41

”Et øget strategisk samarbejde” om Arktis var på dagsordenen, da præsident Trump og statsminister Mette Frederiksen holdt møde under Nato-møde i London.

Men hverken Grønland eller Færøerne var inviteret med ved mødebordet. Og det fik IA's folketingsmedlem, Aaja Chemnitz Larsen, til at tale dunder:

- Grønland er en del af Nato gennem rigsfællesskabet. Derfor burde vi have noget at skulle have sagt på vores eget område. Det står sådan set også i Itilleq-erklæringen fra 2003. Det er en ommer, sagde hun til KNR i onsdags.

Men det er det andet grønlandske folketingsmedlem, Aki-Matilda Høegh-Dam (S), ikke enig i.

- Det er jo statsoverhoveder, der mødes til Nato-topmøder. Og siden vi ikke er vores egen stat endnu, kan jeg altså godt forstå, at vi ikke er med, siger hun.

Itilleq-erklæring

I 2003 underskrev den daværende danske udenrigsminister Per Stig Møller og daværende landsstyreformand Hans Enoksen Itilleq-erklæringen.

Erklæringen skulle sikre, at Grønland blev inddraget i behandling af udenrigs- og sikkerhedspolitiske spørgsmål.

Per Stig Møller fik efterfølgende overrakt den grønlandske fortjenstmedalje i guld, altså landets fornemste æresbevisning, især på grund af hans initiativ til Itilleq-erklæringen.

Itilleq-erklæringen indebærer at:

  • I forvaltningen af udenrigs- og sikkerhedspolitiske spørgsmål af betydning for Grønland er det naturligt, at Grønland medinddrages og har medindflydelse.

Kilde: Naalakkersuisut

LÆS OGSÅ Aleqa Hammond er også vred: Hvorfor var vi ikke med til Trump-møde?

- Det er derfor vigtigt endnu engang at pointere, at Grønland skal have en plads som sin egen stat. For ellers bliver det aldrig på lige fod, siger Aki-Matilda Høegh-Dam.

Hun er dermed også uenig med Aleqa Hammond fra Nunatta Qitornai, der som formand for Udenrigs- og Sikkerhedspolitisk Udvalg i Inatsisartut også har kritiseret, at kun danske ministre var med til NATO-mødet.

Under Nato-topmødet præsenterede Mette Frederiksen de danske planer om, at Forsvaret skal styrke luftovervågning og indsatsen mod fremmede ubåde ved Grønland med halvanden milliard kroner.

Planer, som amerikanerne ifølge statsministeren tog godt imod.

LÆS OGSÅ Statsminister om møde med Trump: Vi talte ikke om Grønland specifikt

KNR har i to dage forsøgt af få en kommentar fra naalakkersuisoq for udenrigsanliggender, Ane Lone Bagger (S) og Kim Kielsen. Vi ville gerne vide, om hun talte med Mette Frederiksen om Grønlands ønsker før mødet.

Ane-Lone Bagger svarede fredag eftermiddag følgende på mail:

- Vi blev orienteret om, at der skulle være et møde NATO, men at Grønland ikke vil blive genstand for særskilt drøftelse. Derudover vil jeg venligst henvise til statsmyndighederne.

Aki-Mathilda Høegh-Dam supplerer:

- Da vi havde gruppemøde i Folketinget, inden hun (Mette Frederiksen, red.) rejste til Nato-topmødet, blev det nævnt, at når det omhandler Grønland, ville statsministeren i så vidt muligt omfang gerne inkludere Grønland, siger Aki-Matilda Høegh-Dam.