Air Greenland vil fravælge Narsarsuaq

Lufthavnen i Narsarsuaq går en mørk fremtid i møde, hvis lufthavnsplanerne i Qaqortoq bliver ført ud i livet.
Skrevet af Jonas Fievé
08. februar 2018 14:24
Versionist Simon Uldum -

I dag fungerer Narsarsuaq som indgangsporten til Sydgrønland, men det vil der blive lavet om på med en lufthavn i Qaqortoq.

- Det betyder, at vi på indenrigs kommer til at flyve direkte til Qaqortoq, hvor i forvejen de fleste af vores indenrigspassagerer har deres slutdestination, siger administrerende direktør for Air Greenland Jacob Nitter Sørensen.

Dermed smuldrer grundlaget for at opretholde lufthavnen i Narsarsuaq, som har eksisteret siden 1941, da USA anlagde luftbasen Bluie West One.  

LÆS OGSÅ Ny arbejdsgruppe skal se på Narsarsuaqs fremtid

En god fremtid for bygden

De sidste dage har der derfor være afholdt et seminar om fremtiden for den sydgrønlandske lufthavnsbygd, når Qaqortoq overtager funktionen som hovedlufthavn i området.

At luthavnen går en usikker fremtid i møde har man også indset hos foreningen Bevar Narsarsuaq, som alligevel er overbevist om, at der er en fremtid for bygden.

- Narsarsuaq bruges kun som lufthavn i dag, og når lufthavnen ikke skal bruges mere er turismen den eneste udvej for, at bygden kan live videre. Og der er masser af muligheder for at drive turisme her i området, siger Storch Lund fra Bevar Narsarsuaq. 

LÆS OGSÅ Borgere i Narsarsuaq bekymrede for fremtiden

På seminaret blev deltagerne enige om at nedsætte en arbejdsgruppe, som skal undersøge, hvilke muligheder der er for Narsarsuaq i fremtiden.

Ifølge naalakkersuisoq for infrastruktur er der en del, der skal undersøges, før man kan afsige den endelige dom over bygden.

- Der er mange forskellige ting, der skal afdækkes, som vedrører lufthavnen i Narsarsuaq, bygden og ting, der handler om, hvordan visionerne for fremtiden kan gennemføres, siger Erik Jensen, som sammen med kommunen og repræsentanter fra erhvervslivet deltog i seminaret. 

Hvis konklusionen er, at lufthavnen i Narsarsuaq skal bevares i den ene eller anden form, så vil Air Greenland heller ikke afvise, at de i fremtiden vil flyve til bygden  

- Vi flyver der, hvor der er et marked, og hvis der er således, at Narsarsuaq forsat er tilgængelig som lufthavn, så vil vi se på, hvad markedet efterspørger, siger administrerende direktør for Air Greenland Jacob Nitter Sørensen.

 

Air Greenlands gamle Boeing 757-200 "Kunuunguaq" lander i Narsarsuaq.