Air Greenland lander passagerrekord og præsenterer ny fremgang 

Det offentligt ejede flyselskab løfter omsætningen til det højeste i flere år og hæver bundlinjen. Samtidig sætter selskabet ny passagerrekord, viser det seneste årsregnskab.
Air Greenland leverer det bedste årsresultat siden 2015. Arkivfoto Foto © : KNR / Foto: Anton Gundersen Lihn
Skrevet af Mathies Hvid Toft
13. marts 2019 15:03

Air Greenland-koncernen, der også består af datterselskaberne Hotel Arctic og Grønlands Rejsebureau, gik markant frem sidste år.

Det viser en pressemeddelelse fra koncernen forud for offentliggørelse af selve årsregnskabet.

Omsætningen voksede med knap 70 millioner kroner til i alt 1,37 milliarder sidste år.

Samtidig steg bundlinjen fra 44,9 millioner kroner i 2017 til 52,1 millioner kroner sidste år. Det er det bedste årsresultat siden 2015.

Dengang lå resultatet på 60 millioner kroner.

Charteraktiviteter overrasker positivt

Det er særligt selskabets charteraktiviteter, der har bidraget positivt til udviklingen, oplyser koncernens bestyrelsesformand, Kjeld Zacho Jørgensen.

- Air Greenland leverer i 2018 et flot resultat på 80,8 millioner kroner (resultatet før skat, red.), hvor både vores rute- og charterforretning har leveret over forventning. 431.000 passagerer fløj med os i 2018, og det er det højeste antal nogensinde, siger han i meddelelsen.

LÆS OGSÅ Air Greenland lejer ekstra fly for at løse trafikkaos

Det er hans forventning at fastholde fremgangen og passagerrekorden i år, oplyser han videre i meddelelsen.

Air Greenland oplevede sidste år en fremgang på fire procent på rutetrafikken, og langt størstedelen af den vækst blev hentet på afgange mellem Kangerlussuaq og København.

Det lykkes dog også at øge antallet af Islandsflyvninger, lyder det videre.

- I 2017 intensiverede vi vores Islandsflyvninger, og det har betydet, at vi i 2018 har fløjet 29 procent flere passagerer mellem Grønland og Island. Det skal ses i relation til, at det samlede islandske marked er faldet med 12 procent, således er Air Greenlands markedsandel steget. Særligt på sommerruten imellem Ilulissat, Kangerlussuaq og Reykjavik har Air Greenland vundet markedsandele med næsten en firdobling af passagermængderne, fortæller Kjeld Zacho Jørgensen.

Lufthavnspakken byder på nye overvejelser

Samtidig byder 2019 på en række vigtige strategiske beslutninger i relation til de tre nye lufthavne i henholdsvis Nuuk, Ilulissat og Qaqortoq.

Det fastslår koncernens adm. direktør, Jacob Nitter Sørensen.

LÆS OGSÅ Vejret udfordrer Air Greenland i juletiden

- Vi ser frem mod nogle spændende år. På den ene side skal vi optimere vores kundeservice og trafikprogram i nuværende infrastruktur, og på den anden side skal vi se ind i den nye infrastruktur og vurdere, hvordan Air Greenland ser ud i 2023, siger han og fortsætter:

- Vigtige strategiske beslutninger træffes derfor i 2019 omkring Air Greenlands konkurrencekraft, kundeservice, bæredygtighedsprofil og organisations- og koncernudvikling.

Hotel Arctic trækker ned

Mens koncernen som helhed er gået frem i 2018, så faldt årets resultat i Hotel Arctic.

Det endte på 4,2 millioner kroner mod 5,5 millioner kroner i 2017.

Ledelsen forholder sig ikke til tilbagegangen i pressemeddelelsen, men konstaterer, at man er tilfreds med resultaterne i begge datterselskaber, og betegner resultaterne som ”stærke”. 

Mens Hotel Arctic gik tilbage sidste år, gik Grønlands Rejsebureau frem fra 5,9 millioner kroner i 2017 til 6,7 millioner kroner sidste år.