Air Greenland har lavet podcast til folk med flyskræk

- Endelig, det er på tide, siger Anja Petersen Weiss fra Nuuk. Hun har i 25 år lidt af katastrofetanker, når hun skal flyve. Og det skal hun tit, for hun er rejsende rådgiver i Kommuneqarfik Sermersooq.
I de senere år har Air Greenland oplevet, at flere mennesker melder om flyskræk. Foto © : Malik Brøns/ KNR
10. juli 2024 10:30

Hvad gør man, når man bor i Grønland og lider af flyskræk?

Det spørgsmål forsøger landets flyselskab Air Greenland nu at komme med et svar på. Svaret er en ny podcast, der henvender sig til de mennesker, der er utrygge ved at flyve eller lider af flyskræk.

- Vi ved, at der er mange mennesker, der har en grad af utryghed ved at flyve. Måske også fordi, det er en af de nyeste transportformer, vi har i verden, så det er ikke noget, vi har levet med i generationer på trods af, at det er et vilkår i Grønland uanset, hvor man bor.

- Det er noget, vi tager alvorligt hos Air Greenland, siger Katja Vahl, der er marketingschef hos Air Greenland.

Podcasten, som Air Greenland netop har udgivet, er i tre afsnit. I de første to afsnit hører vi kaptajnen Jens Ploug Larsen fortælle om, hvad der sker under en flyvning, hvordan systemerne fungerer, og de forskellige lyde flyrejsende kan opleve.

I det tredje afsnit guider en hypnoterapeut lytteren igennem en række afslapningsøvelser.

Ondt i maven og katastrofetanker

I godt 25 år har det krævet store anstrengelser for Anja Petersen Weiss fra Nuuk at sætte sig op i et fly.

Hun fik ofte ondt i maven flere dage før – og det blev bestemt ikke bedre, når hun først sad i sædet.

- Jeg begynder at ryste og får katastrofetanker, der styrer det hele. Ofte begynder jeg at græde, fordi jeg ikke kan styre min frygt, fortæller hun.

Anja Petersen Weiss. Privatfoto

For Anja Petersen Weiss er flyrejser en nødvendig del af hendes levebrød. Hun arbejder nemlig som rejsende rådgiver i Kommuneqarfik Sermersooq og er derfor ofte på farten til Østgrønland. 

Hun har selv forsøgt at afhjælpe sin flyskræk ved at tale med stewardesser og piloter. Netop det at få viden om, hvad der sker undervejs på en flyvning, har været en stor hjælp til at bekæmpe hendes flyskræk.

Særligt høje lyde under en flyvning har kunne sætte hendes angst i gang.

- Engang var der en pilot, der gav mig et rigtig godt eksempel. Når man er ude og sejle, følger man bølgerne, så på den måde bliver lydene anderledes. Sådan er det også oppe i luften i forhold til luftbølger. Det er derfor, der kan komme forskellige lyde alt efter, hvilken retning man flyver, siger hun.

Hjælp til selvhjælp

Ifølge Katja Vahl fra Air Greenland har det altid været en mulighed at melde sin flyskræk ind hos flyselskabet forud for rejsen, så personalet kan hjælpe.

Men i de senere år har Air Greenland oplevet, at flere mennesker melder om flyskræk.

- Vi har fået øje på flere mennesker, der har behov for at få mere information om flyvning, så de kan forberede sig. Og det har været med til, at vi har vurderet, at der var behov for hjælp til selvhjælp med nogle værktøjer til at få pulsen ned og kunne slappe af under en flyvning, siger Katja Vahl.

Anja Petersen Weiss har ventet længe på, at der blev gjort mere for at hjælpe folk som hende med flyskræk.

Derfor ved hun i hvert fald, hvad hun skal putte i ørene, næste gang hun skal op i en flyver.

- Endelig, det er på tide. I mange år har jeg savnet nogle brugbare oplysninger, der kan gøre, at jeg føler mig tryg ved at flyve. Så det er rigtig godt, at de har lavet den podcast, siger hun.

Podcasten findes på grønlandsk, dansk og engelsk og kan findes i en podcast-app.