Agathe Fontain kalder fertilitetsmillioner for "et forsøg"

- Vi må afprøve, hvordan det går, og hvad begrænsningerne kan være. Så det her er et forsøgsår, siger naalakkersuisoq for sundhed.
Der er alligevel økonomisk hjælp på vej til ufrivilligt barnløse par. Foto © : Johansinnguaq Olsen, KNR
11. april 2024 16:04

Selvom naalakkersuisut i sensommeren sidste år stolt kunne fortælle, at der var sat penge af på finansloven til at hjælpe barnløse forældre, så var pengene pludselig forsvundet, da finansloven endelig lå færdig.

Ingen i naalakkersuisut kunne forklare hvorfor. 

Men nu fortæller naalakkersuisoq for sundhed, Agathe Fontain (IA), at der alligevel er fundet tre millioner kroner til de såkaldte IVF- og ICSI-behandlinger i Danmark resten af året. Det er en reagensglasbehandling, som man ikke kan få i Grønland. 

Håber på mere end et år

Der er dog kun tale om et forsøg. 

- Det har ikke været meningen, at det skulle gå ud over nogen. Derfor kan jeg nu med glæde meddele, at muligheden er der, siger hun til KNR.

- Vi må afprøve, hvordan det går, og hvad begrænsningerne kan være. Det skal vi undersøge grundigt, så det her er et forsøgsår.

Hvad er IVF og ICSI-behandlinger?

IVF kaldes på dansk også reagensglasbehandling eller reagensglasbefrugtning.

ICSI anvendes, når sædkvaliteten er svært nedsat, eller hvis der har været meget få befrugtede æg i en tidligere behandling med almindelig IVF. Ved ICSI indsprøjtes en enkelt udvalgt sædcelle i hvert af de udtagne æg.

Hun håber, at pengene kan sikres mere end bare et år ud i fremtiden. 

- Og hvis det går godt, skal det med i finansloven for 2025 og blive der fast. Halvdelen af pengene er fundet i sundhedsvæsenet, den anden halvdel i reservebanken.

Overlæge har lavet aftale udenom ventelisten

Forhistorien er, at naalakkersuisut i august sidste år meddelte, at de havde afsat 8,7 millioner kroner på finansloven til IVF- og ICSI-behandlinger i Danmark. Men i januar var millionerne pist forsvundet, og hverken naalakkersuisoq for finanser Erik Jensen (Siumut) eller Agathe Fontain kunne forklare, hvorfor de pludselig ikke længere var at finde på finansloven. 

I fredags landede så en pressemeddelelse om eftermiddagen. I den stod, at en del af beløbet - tre millioner kroner - var fundet igen og øremærket reagensglasbehandling. Og nu vil Agathe Fontain gøre alt for, at grønlandske forældre får hjælp så hurtigt som muligt, siger hun.

- En overlæge på Dronning Ingrids Hospital har heldigvis lavet en aftale, så de par, som kan komme afsted straks og udenom ventelisten, kan blive behandlet, siger hun.

Præcis hvor mange par, der vil kunne benytte sig af tilbuddet, er usikkert. Ifølge Agathe Fontain er det fordi, sundhedsvæsenet ikke tidligere har haft et tilbud til ufrivilligt barnløse, hvor alle udgifter til behandling, medicin, rejse og ophold er betalt af sundhedsvæsenet selv. 

Hvem kan få behandling?

Par, der har boet sammen i over et år og ikke har fælles børn, kan blive udredt og behandlet for ufrivillig barnløshed. Lægen kan sætte behandlingen i gang, indtil kvinden er 40 år, hvis kvinden var 38 år eller yngre på henvisningstidspunktet. 

Parrene bliver tilbudt op til tre behandlinger i Danmark. 

Ifølge naalakkersuisoq Agathe Fontain kan der findes flere penge i år, hvis behovet for behandling viser sig at være større. Faktisk er der mulighed for at øremærke yderligere 5,7 millioner kroner i år.

Og lægger man de to tal sammen, giver det de 8,7 millioner kroner, som også var det, der oprindeligt blev lovet i august sidste år.