Foto: Marie Kristensen/KNR

Justus Hansen: Aftale vil lokke flere investeringer til Grønland

På forårssamlingen i 2015 foreslog Demokraternes Justus Hansen som den første at oprette en fælles grønlandsk-dansk investeringsfond til gavn for Grønland. Han mener, at aftalen mellem Kim Kielsen og Lars Løkke Rasmussen vil åbne for flere investorer.

På forårssamlingen i 2015 var punkt nummer 45 et forslag fra Demokraternes Justus Hansen om oprette en investeringsfond for Grønland med indskud fra staten og danske pensionskasser.

”Formålet med fonden skal være at tiltrække udenlandsk kapital til fremadrettede erhvervsaktiviteter inden for råstoffer, turisme, fiskeri og anlæggelse af nødvendig infrastruktur,” lød det i forslaget.

Selv om aftalen, der mandag blev indgået mellem Kim Kielsen og Lars Løkke Rasmussen, afsætter langt det største beløb til lufthavnsbyggerier, er essensen i forslaget fra 2015 fulgt, føler Justus Hansen.

LÆS OGSÅ Koalitionspartnere støtter dansk håndsrækning

Staten skyder nemlig også 180 mio. kroner i Greenland Venture og Vækstfonden, mens Selvstyret kommer med 20 mio. kroner. Penge, der skal investeres i erhvervsprojekter i Grønland

- Jeg føler, at man har taget overskriften (fra forslaget, red.)  - og den nødvendige infrastruktur og lufthavnen – ved siden af at investere i Grønlands erhverv. Så overordnet er jeg rigtig glad, siger han.

Ifølge Justus Hansen er finansieringsaftalen en åbning til endnu flere investeringer i Grønland.

- Nu bliver der åbnet op for posen. Også fra de danske pensionskasser, for nu kan de se, at der er en statsgaranti på, at det her er rentabelt og noget, man skal investere i. Nu er jeg sikker på, at der bliver banket på Naalakkersuisutformandens dør for, hvad man kan gøre for Grønland.

Justus: Naalakkersuisut har været passive

Statsminister Lars Løkke Rasmussen har flere gange sagt i direkte formuleringer, at staten var åben for en udviklingsfond til gavn for Grønland. Men det krævede en direkte henvendelse fra Naalakkersuisut.

LÆS OGSÅ Kalaallit Airports kan spare en milliard kroner ved dansk bidrag

Først under et lukket møde på Færøerne i juni aftalte Kim Kielsen og statsministeren at samarbejde om en mulig dansk investering i især lufthavnsudvidelserne.

Ifølge Justus Hansen har Naalakkersuisut været al for langsom til at tage imod regeringens tilbud.

- Der blev kun nikket genkendende til tilbuddet, og så var det det. Men jeg er da glad for, at man nikker til Demokraternes forslag. Og jeg er glad for, at man har taget yderligere tiltag også og fået embedsværket til at tale sammen omkring nu også lufthavnspakken.

Kommentarer

inatsisartut-sal-sep2019.jpg

Inatsisartuts EfterårssamlingGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt