Afgifter på hellefisk og rejer skal stige

Det bliver reje og hellefisk eksporten, der rammes hårdest af en ny model for ressourcerenteafgifter i fiskeriet, viser beregninger fra Naalakkersuisut.

Naalakkersuisut foreslår, at afgifterne i fiskeriet stiger fra i alt 312 millioner kroner til cirka 365 millioner kroner. I forbindelse med finans- og skatteudvalgets behandling af det nye afgiftssystem, har udvalget efterlyst beregninger af, hvem der kommer til at betale mere i afgift.

De beregninger har Naalakkersuisut leveret til udvalget, og her fremgår det, at det hovedsageligt er fra eksporten af rejer og hellefisk, at de mange penge skal komme fra.

LÆS OGSÅ Snak om brandbeskatning er ikke på sin plads

Rejeeksporten skal således bidrage med 15 millioner kroner mere.

Hård kritik fra erhvervet

Fra eksporten af hellefisk skal der betales 33 millioner kroner mere.

Derudover skal fiskerne til at betale afgift af rejer, der indhandles. Kystnære fartøjer skal således betale 17 millioner kroner i afgift på rejer, til gengæld slipper de kystnære fartøjer lidt billigere afgifter på hellefisk.

Her skal de kystnære fartøjer ifølge beregningerne betale syv millioner kroner mindre.

LÆS OGSÅ Naalakkersuisuts lovforslag stikker i hver sin retning

Både arbejdsgiverforeningen Grønlands Erhverv og fisker- og fangerorganisationen KNAPK har udtalt hård kritik af de nye afgifter.

Erhvervet mener, at de nye afgifter strider mod intentionen i den nye fiskerilov om at sprede erhvervet ud på flere hænder, hvilket ifølge Naalakkersuisuts egne beregninger vil gøre fiskeriet mere ineffektivt og sænke indtjeningen.

Et flertal bestående af Siumut og Inuit Ataqatigiit i finans- og skatteudvalget indstiller, at forslaget om de nye afgifter vedtages ved tredjebehandlingen.

Demokraterne er imod afgifterne, da partiet mener, at det nye system ikke tager hensyn til, at erhvervet skal have råd til at investere og forny sig samt sikre konkurrenceevne på de globale markeder.

Naalakkersuisuts beregning til finans- og skatteudvalget over de nye afgifter. Naalakkersuisuts beregning til finans- og skatteudvalget over de nye afgifter.

 

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt

...og meget mere!