Afghansk præsident er flygtet til arabisk stat med familien

Ashraf Ghani afviser beskyldninger om at have taget et stort pengebeløb med sig, da han forlod Afghanistan.
Afghanistans flygtede præsident, Ashraf Ghani, befinder sig i øjeblikket i De Forenede Arabiske Emirater sammen med sin familie. Foto © : Handout Martin Buschhorn/AFP/Ritzau Scanpix
Skrevet af Ritzau
19. august 2021 12:21

Afghanistans flygtede præsident, Ashraf Ghani, befinder sig i øjeblikket i De Forenede Arabiske Emirater sammen med sin familie.

Det oplyser udenrigsministeriet i De Forenede Arabiske Emirater.

Præsidenten har onsdag aften dansk tid samtidig selv udtalt sig i en video.

Ghani forlod Afghanistan, da den militante talibanbevægelse søndag 15. august indtog landets hovedstad, Kabul.

Hidtil har der ikke været nogen officielle meldinger om, hvor Ghani flygtede hen. Men onsdag lyder det altså, at Ghani og familien er flygtet til den mellemøstlige stat, der ligger på Den Arabiske Halvø.

LÆS OGSÅ Propfyldt militærfly redder 640 afghanere ud af Kabul

- De Forenede Arabiske Emiraters udenrigsministerium kan bekræfte, at De Forenede Arabiske Emirater har budt Ashraf Ghani og hans familie velkommen af humanitære årsager, lyder det i en udtalelse.

Ashraf Ghani forklarer i en videoudtalelse onsdag, at han følte sig forpligtet til at flygte for at undgå et blodbad.

Desuden nægter han anklager om, at han har taget et stort pengebeløb med sig ud af landet. Den afghanske ambassadør i Tadsjikistan har onsdag hævdet, at Ghani tog 169 millioner dollar med sig ud af Afghanistan.

De beskyldninger kalder præsidenten for "grundløse" og "løgn".

Ashraf Ghani indtog præsidentposten i Afghanistan i 2014. Han har siden stået i spidsen for en regering, som har været støttet af Vesten.

Efter hans flugt har talibanbevægelsen overtaget kontrollen i landet. Der er dog endnu ikke nogen ny regering eller officiel leder på plads i Afghanistan.

Talibans erobring af Kabul søndag kom efter flere dages intens offensiv.

De foregående dage havde gruppen indtaget flere provinshovedstæder, inden den erobrede hovedstaden og landets præsidentpalads.

LÆS OGSÅ SAS-fly med 84 evakuerede fra Afghanistan landet i København

Talibans fremmarch i Afghanistan er sket, efter at amerikanske styrker og deres allierede - herunder danske - har trukket sig ud af landet.

En amerikanskledet koalition gik oprindeligt ind i Afghanistan i 2001 umiddelbart efter angrebene 11. september i USA.

Den militante organisation al-Qaeda anført af Osama bin Laden stod bag angrebene, der blandt andet ramte World Trade Center i New York.

Taliban holdt dengang hånden over Osama bin Laden.

/ritzau/Reuters