Turister: Affald skæmmer oplevelsen af Grønland

En stor del turister synes at mængden af affald skæmmer deres oplevelse af besøget i Grønland. Det viser Visit Greenlands undersøgelse Greenland Mapping Project. Og det kan på længere sigt få en negativ effekt på turismen, mener organisationen.
Foto © : KNR
08. december 2017 07:06

Plastik, rustne bilvrag, pensionerede møbler og byggeaffald midt i den smukke grønlandske natur går ud over turisternes besøg i landet.

Det har en stor del turister fortalt Visit Greenland i forbindelse med undersøgelsen Greenland Mapping Project, hvor 400 turister er blevet interviewet.

Billedet af vildfarent affald fra åbne dumpe eller henkastet skrald i bygder, byer og natur er noget formanden for Kanunupe, Jens Kristian Therkelsen kan genkende.

LÆS OGSÅ Affald er mere spredt end forventet

- Generelt set så er der mange renlige bygder, men der er desværre også bygder, hvor skrald ikke er et ukendt syn, siger han.

Ifølge Visit Greenlands konstituerede direktør, Lykke Geisler Yakaboylu, så er det en udfordring, der skal gøres noget ved.

- Jeg tror ikke umiddelbart, at det har en negativ effekt på den korte bane, men jeg er sikker på, at det vil have det på den lange bane, hvis ikke vi gør noget ved det, siger hun.

LÆS OGSÅ Affaldet fylder i bygdedebatten

Både Visit Greenland og formanden for Kanunupe fremhæver de årlige oprydningsdage i byer og bygder som gode bud på løsninger.

Men det kræver også bedre kommunal affaldshåndtering og så er der brug for en holdningsændring i befolkningen.

- Det er kommunerne, der har ansvaret for affaldsområdet, men borgerne er nødt til at udvise medansvar ved at holde naturen ren, siger Jens Kristian Therkelsen, der efterlyser et landsdækkende samarbejde.

LÆS OGSÅ Naalakkersuisut giver en hånd i kamp mod affald

Og stort set samme plan har Visit Greenland.

- Det vi vil er at arbejde sammen med kommunerne og de lokal operatører for at gøre det pænt og rent, siger Lykke Geisler Yakaboylu.