Fiskeindustrien vader ind i 2021 med mørke udsigter

Eksportværdien af fiskeriet led et ordentligt knæk sidste år. Ifølge bestyrelsesformand i Grønlands Erhverv og Polar Seafood er der ikke udsigt til, at den udvikling vender foreløbig.
aalisakkanik nioqqutissiortut Henrik Lethip oqarnera naapertorlugu issiaannanngillat. Tuluit Nunaallu isumaqatigiinnialeruttorlutillu Kinami oqartussat oqaloqateqaleruttorput.
Skrevet af Mathies Hvid Toft
21. januar 2021 04:38

Coronapandemien satte store dele af verden i stå i marts sidste år. Restauranter lukkede, og folk blev sendt på hjemmearbejde med lukkede kantiner til følge.

Det har været et hårdt slag for fiskeeksporten, der faldt med 307 millioner kroner sidste år sammenlignet med 2019.

følge bestyrelsesformand for Grønlands Erhverv og bestyrelsesformand i Polar Seafood, Henrik Leth, er situationen ikke blevet bedre i det nye år. Tværtimod.

LÆS OGSÅ Et hårdt år: Fiskerieksporten faldt med over 300 millioner i 2020

- Vi har haft kriser mange gange før. Det er noget, der opstår indimellem, men førhen har det været mere markedsrelaterede kriser, altså at der eksempelvis kommer et overudbud af varer i markedet. Denne gang er det omvendt en krise, der i den grad er knyttet til efterspørgslen, siger han.

Flere kriser ramler sammen

Med verdenssamfundets gentagne nedlukninger er det meget vigtige marked for fisk og skaldyr til restauranter og udespisning nemlig slået til plukfisk.

- Vi er dybt bekymrede over det, som sker i øjeblikket, dels at coronakrisen bliver ved. Vi må håbe, at vaccinerne i løbet af året kan skabe mere normale tilstande, men lige nu er alt jo lukket ned i store dele af Europa, siger Henrik Leth videre.

LÆS OGSÅ Grønland og EU indgår ny fiskeriaftale

Desuden har fiskeriet herhjemme fået en kæberasler i form af en stor told på torsk og kogte og pillede rejer til England på 20 procent. En direkte konsekvens af brexit, der trådte i kraft ved nytår.

En told som konkurrerende lande som Canada, Norge og Island vel og mærke ikke er ramt af, fordi der er indgået handelsaftaler med de lande og Storbritannien.

- Det giver et problem i forhold til vores konkurrencedygtighed i landet, konkluderer Henrik Leth. Storbritannien er verdens største marked for netop kogte og pillede rejer.

Nye prisfald venter

Samtidig har myndighederne i Kina indført nye regler for importen af fisk og skaldyr, hvilket også stikker en kæp i salgshjulet.

Det hele peger i retning af nye prisfald, der risikerer at brede sig som negative ringe i vandet ud i resten af samfundet.

- Min forventning er, at priserne fortsætter nedad. Alene en told på 20 procent ind i England kan hurtig betyde et fald på par kroner eller tre på indhandlingspriserne. Så det er virkelig alvor, og hvis vi skal kompensere for den told, så det altså rigtig store penge, vi taler om, siger Henrik Leth.