Medie: Åland støtter Grønlands kritik af Nordisk Råd

Grønland, Færøerne og Åland bør deltage på lige fod med andre medlemslande i Nordisk Råd. Det siger Ålands nordiske samarbejdsminister til Altinget Arktis.
Ålands minister for blandt andet nordisk samarbejde, Annika Hambrudd (i midten), mener også, at Grønland, Færøerne og Åland skal deltage i Nordisk Råd på lige fod med øvrige lande. Foto © : regeringen.ax
13. maj 2024 09:25

Der er nu opbakning fra regeringen på den selvstyrende øgruppe, Åland, til den kritik, som formanden for naalakkersuisut, Múte B. Egede, kom med i sidste uge. Det skriver det danske medie Altinget Arktis.

I sidste uge meddelte Múte B. Egede (IA), at han ikke kommer til at deltage i arrangementer under Nordisk Råd resten af året.

Det sker i protest over, at Sverige har undladt at invitere Grønland, Færøerne og Åland til et topmøde i Nordisk Råd om sikkerheds-, forsvars- og udenrigspolitisk.

Og kritikken er på sin plads, siger Annika Hambrudd (C), Ålands nordiske samarbejdsminister, til Altinget Arktis.

- Det er rigtigt, at Åland for eksempel ikke har nogen udenrigspolitisk kompetence. Men sikkerhedspolitik er meget aktuelt i en bredere sammenhæng, som vi arbejder aktivt med. Derfor er det vigtigt at etablere et dybere samarbejde på området.

Åland hører formelt under Finland og ligger i Østersøen mellem Finland og Sverige.

Åland kommer dog ikke til at reagere ligesom Grønland, siger Annika Hambruddog og kalder Múte B. Egedes reaktion for "meget stærk", men forståelig.

Over for Altinget Arktis påpeger hun, at tiden ikke er til splittelse i det nordiske samarbejde, men i stedet sammenhold - uanset om det er mellem stater eller selvstyrende områder.

Statsminister Mette Frederiksen har gjort det klart, at hun ønsker, at alle lande, herunder Grønland og Færøerne, bliver inviteret til møder i Nordisk Råd.