Aaja Chemnitz: Penge til børn er strandet i Socialstyrelsen

De mest udsatte børn og unge får ikke nok ud af de 80 millioner, som Folketinget har afsat til at bekæmpe seksuelle overgreb, mener Aaja Chmenitz.
- En hel del af de 80 millioner kroner, er blevet brugt til Socialstyrelsen i Nuuk. Det er jo ikke det, der var hensigten, siger Aaja Chmenitz. Foto © : Inuit Ataqatigiit Folketingimi

Egentlig skulle pengene gå til at hjælpe børn og unge, som er i risiko for seksuelle overgreb, og som har traumer efter dem.

Men under åbningsdebatten i Folketinget i sidste uge sagde folketingsmedlem Aaja Chemnitz fra IA sådan:

- En hel del af de 80 millioner kroner, der allerede har været afsat, er blevet brugt til Socialstyrelsen i Nuuk, som er vokset sig voldsomt stor i antallet af medarbejdere. Og det er jo ikke det, der var hensigten med midlerne.

De 80 millioner afsatte Danmark i 2019, efter DR viste dokumentaren ”Byen hvor børn forsvinder” om voldsomme sociale forhold i Tasiilaq.

80 millioner kroner
 

Danmark har bidraget med 80 millioner kroner til udsatte børn og unge i Grønland. 
 

Det skete efter, at Naalakkersuisut i foråret 2019 bad Danmark om hjælp til socialområdet.

Det var et område, som kom voldsomt i søgelyset, efter at DR viste dokumentaren om horrible forhold for børn og unge i Tasiilaq i "Byen hvor børn forsvinder". 

 

Dokumentaren viste massiv omsorgssvigt, seksuelle overgreb og vold mod børn og unge – og myndigheder, der ikke greb ind.

Antal af ansatte er fordoblet 

Ifølge en opgørelse fra Socialstyrelsen er antallet af ansatte fordoblet over de seneste fem år fra 46 ansatte i 2018 til 108 i 2022.

LÆS OGSÅ Overblik: Her er de 16 anbefalinger til udsatte børn og unge

En del af stigningen skyldes, at Paarisa kom ind under styrelsen i 2019 og gav 22 ekstra medarbejdere, oplyste naalakkersuisoq for Børn, Unge, Familier og Sundhed, Mimi Karlsen (IA), tidligere på måneden.

Hun oplyser dog også, at der er kommet en række tidsbegrænsede stillinger i styrelsen, netop på grund af et øget samarbejde mellem Danmark og Grønland på børn- og unge-området.

Flere penge skal gives direkte til kommunerne

Ifølge Aaja Chennitz er tanken med de flere ansatte i Socialstyrelsen på sin vis god nok, men hun så hellere, at flere penge ryger ud i kommunerne:

- Vi har oplevet, at man måske har lidt mere fokus på sagsbehandling. Og derfor tror jeg også, at Socialstyrelsen er vokset med en masse sagsbehandlere, som skal hjælpe kommunerne. Men det hjælper jo ikke noget, når der ude i kommunerne ikke sidder tiltrækkeligt med sagsbehandlere, siger hun.

- Så det er en skævvridning. Man bare må konstatere, at det kan vi kun gøre bedre fremadrettet, siger hun.

Naalakkersuisut har tidligere forklaret, hvad de mange millioner bliver brugt på.

LÆS OGSÅ Aaja Chemnitz: Grønland kan godt være tilfreds

Blandt de nyansatte i Socialstyrelsen har man for eksempel fået tilknyttet børnepsykologer, som skal hjælpe børn og unge, der har været udsat for seksuelle overgreb.

Pengene er også gået til Paarisa, som arbejder for at fremme sundhed og forebyggelse inden for det sociale og sundhedsfaglige område.

IA i Folketinget har foreslået den nye regering i Danmark, at der bliver afsat yderligere 50 millioner kroner til bekæmpelse af seksuelle overgreb mod børn og unge i Grønland.