88 procent lagde arm til corona-vaccinen i Ittoqqortoormiit

215 blev vaccineret mod coronavirus i Ittoqqortoormiit i torsdags. Landslægen kalder det et "tilfredsstillende resultat".
Selvstyret forventer ikke, at der tilbydes førstegangsvaccinationer i Ittoqqortormiit flere gange i år. Arkivfoto. Foto © : KNR / Malik Brøns
25. april 2021 10:51

- Det er gået ganske fint. 

Sådan siger landslæge Henrik L. Hansen, efter at vaccinekaravanen, der er lastet med Moderna-vacciner, har været et smut på østkysten for første gang.

I torsdags blev alle over 18 år i Ittoqqortoormiit tilbudt et skud vaccine, og det takkede 215 ud af 247 altså ja til.

- Der har været god opbakning til vaccinationerne her i Ittoqqortoormiit . Omkring 88 procent af dem, der kan blive vaccineret, blev det, siger Henrik L. Hansen.

- Blandt dem, der ikke er blevet vaccineret, er nogle få gravide, som for eksempel ikke bliver tilbudt vaccination. Det er et ganske tilfredsstillende resultat.

Falske rygter på Facebook

Det har ellers på det seneste været hårdt at være coronavaccine her i landet. Falske rygter om blodpropper og dødsfald efter coronavaccine har floreret på Facebook. 

I onsdags var landslægen ude at mane rygterne til jorden og forsikrede, at der intet sandt er i de historier. 

I forrige uge var vaccinekaravanen i Kangerlussuaq, der fungerer som indgangsporten til Grønland. Her blev alle over 16 år tilbudt en vaccine mod Covid-19.

LÆS OGSÅ Landslægen: Stop med at sprede falske rygter om vacciner

Og hvis man - ligesom landslægen - gerne ser, at alle bliver vaccineret, så tallene mildest talt ikke gode ud. Blandt de 50- til 60-årige lagde kun 71 procent arm til vaccinen. 

Men hvad er det så, der gør, at flere har sagt ja til vaccinen i Ittoqqortormiit? 

- Det er svært at sige, men der er blevet gjort et forarbejde heroppe. Der er blevet oplyst om mange af de her forhold (de falske rygter, red.), siger Henrik L. Hansen. 

Unge over 16 må vente 

I Ittoqqortoormiit er det kun voksne over 18 år, der er blevet tilbudt vaccinen. Det er fordi, det er vaccinen fra Moderna, der er blevet brugt, og den er ikke godkendt til unge over 16 år. 

Nu er det jo planen, at alle over 16 år skal tilbydes en vaccine. Hvornår kan dem under 18 regne med det?

- Det kommer helt an på, hvad det er for nogle vacciner, der kommer til Grønland. Grunden til, at vi har prioriteret at få Moderna-vaccinen hertil, er, at den er langt nemmere for os at håndtere. 

LÆS OGSÅ Vacciner er på vej til Østgrønland

- Den skal kun opbevares ved minus 20 grader modsat vaccinen fra Pfizer, der skal opbevares ved minus 80 grader, siger Henrik L. Hansen. 

I januar i år boede der 11 i Ittoqqortoormiit , der var 16 eller 17 år.

I Tasiilaq skal der også vaccineres i løbet af april og maj.