80 år gammel digtskat frem i scenelyset

Grønlændere var et stærkt og selvstændigt folk og kan blive det igen. Sådan lyder budskabet i en ny musikteaterforestilling, som spidsen af Grønlands skuespillerskare medvirker i.
Foto © : Nalusuunerup Taarnerani
15. marts 2016 17:09

Redigeret: Efter planen skulle forestillingen "Under uvidenhedens mørke" have turnéret rundt i Grønland fra 21. marts i år og tre uger frem. Det er efter artiklens tilblivelse blevet udskudt til 2017.

Stykket er baseret på den grønlandske forfatter Villads Villadsens digte om inuits opgør med nordboerne i 1400-tallet.

I øjeblikket bliver de sidste detaljer i stykket “Under uvidenhedens mørke” finpudset.

Stykket er baseret på Villads Villadsens digte fra 1930’erne om inuits kamp mod nordboerne. Digte, som ifølge instruktør Sananda Solaris er en overset skat.

- Han har meget fat i de samme værdier og kvalifikationer, som Shakespeare og Lorca og mange af vores store dramatikere har. Og der er ingen, der rigtig kender ham ud over grønlændere, siger Sananda Solaris til KNR.

Nukâka imponeret over relevans

I 2011 genindspillede sanger Ole Kristiansen Villads Villadsens tekster og gjorde dem kendte igen.

Og det er vigtigt. Det mener Nukâka Coster-Waldau, der medvirker i stykket, efter at hun selv fik øjnene op for Villadsen for nogle år siden.

- Enhver grønlænder med respekt for sig selv, burde kende Villads Villadsens digte. Og jeg kendte dem heller ikke. Og jeg synes, det er utrolig relevant og utrolig spændende og utrolig vildt, at de er skrevet i 1930’erne, siger Nukâka Coster-Waldau.

Vigtig stolthed frem i lyset

For teksterne handler om en storhedstid blandt inuit, men også et svært opgør med magter ude fra.

- Det er det, som Villads Villadsen prøver at fortælle os: Husk, hvad der skete dengang. Vi skal kende vores historie. Og vi skal kende vores styrke. Og det synes jeg, han får rigtig, rigtig meget frem i her digte.

 - Han får en stolthed frem, som jeg synes, er vigtig.

Succes skal dyrkes

Også for Mike Thomsen, der ligeledes medvirker i stykket, siger Villads Villadsen tekster meget om nutiden,

- Det er vigtigt i dag, hvor vi ikke har så forfærdelig mange succeshistorier med hensyn til at bestemme selv i vores land.

- Selv om vi på en eller anden måde på papiret har stadfæstet en selvstændighedserklæring, som egentlig bare er … altså, det er ikke noget, man virkelig kan føle, siger han.

Foruden Mike Thomsen og Nukâka Coster-Waldau medvirker Karina Møller og Ujarneq Fleischer

Forestillingen har dansk premiere d. 16. marts på Sonnerupgaard Gods på Midtsjælland, hvor teatergruppen Teater Inuit øver.