VIDEO 75 procent af befolkningen imod olieefterforskning til søs

75 procent af den grønlandske befolkning er modstandere af olieefterforskning til søs, det viser en meningsmåling foretaget af HS Analyse for WWF Verdensnaturfonden.
Skrevet af Jørgen Semionsen
26. januar 2015 14:32
Versionist Simon Uldum -

Et flertal af den grønlandske befolkning, nemlig 75 procent, er imod olieefterforskning til søs.

KNR har været på gaden i Qaqortoq og talt med borgerne om deres syn på olieefterforskning til søs, og tallene bekræfter den skepsis, som meningsmålingen viser:

- Jeg er modstander af olieefterforskning i områder, hvor der er storis. Det er alt for risikabelt. Isfjelde og storisen kan forårsage store ødelæggelser. Derfor er jeg imod olieefterforskningen, siger pensionist Isak Davidsen til KNR.

Læs også Undersøgelse: Befolkningen vil informeres bedre om olieudvinding

- Vi har brug for olien. Hvorfor skal vi importere alt udefra? Der skal gang i efterforskningen, og hvis der bliver gjort fund, så kan det måske være, at olien kan udvindes, mener fåreavler Niels Lund.

Storis og havstrøm udgør for stor en risiko

- Olieefterforskning til søs er ikke noget vi støtter op om, det er alt for risikabelt. Storisen og havstrømmen udgør en for stor risiko, mener fisker Søren Noahsen.

Olieefterforskning udgør en stor risiko mod de arktiske økosystemer og i særdeleshed den natur, de havpattedyr og de fisk, som Grønland baserer størstedelen af sin økonomi på, siger Gitte Seeberg, generalsekretær i WWF Verdensnaturfonden, til KNR.

Samme holdning har en fisker:

- Alt for mange dyr og fisk vil lide døden, hvis der bliver lavet seismiske undersøgelser. Det er for risikabelt, siger Søren Noahsen.

Meningsmålingen, der er foretaget af HS Analyse for WWF Verdensnaturfonden viser også, man i Grønland mener, at olieefterforskning kun skal tillades, hvis der ikke er fiskeri og fangst i nærheden.

Læs også Greenpeace drukner arktisk Lego-land i olie

Hvis der bliver fundet olie, så bør man nøje overveje, om man virkelig ønsker olieudvinding:

- Det er endnu ikke lykkedes at finde olie, derfor håber jeg, at den fremtidige efterforskning vil bringe fund med sig. Jeg synes, det vil være mere passende at tage stilling til en eventuel udvinding, når der faktisk er blevet fundet olie, mener fåreholder Niels Lund.

Modstanden skyldes også hyppigere forekomster af store isfjelde i de grønlandske farvande.

- Selvfølgelig vil vi gerne have flere arbejdspladser, men oliefterforskning til søs er alt for risikabel.

Meningsmålingen viser også, at kun ni procent af fiskerne og fangerne er tilhængere af olieefterforskning.