Undersøgelse: Befolkningen vil informeres bedre om olieudvinding

Der er dumpekarakterer til Naalakkersuisut, når det gælder administrationen af landets olieressourcer.
Skrevet af Martine Lind Krebs
29. april 2014 09:21

Det viser en undersøgelse, som HS Analyse foretog i efteråret for det canadiske kampagneprojekt Oceans North og ICC. 721 borgere i Grønland har deltaget i meningsmålingen, der beskæftiger sig med holdninger til olieudvinding i Grønland. Undersøgelsen har ikke været offentliggjort tidligere.

Hele 61 procent af de adspurgte mener, at regeringen gør et dårligt eller ikke tilstrækkeligt stykke arbejde, når det gælder at informere befolkningen om farerne ved olieudvinding. 57 procent føler sig ikke forsikret om, at det tilstrækkelige beredskab er på plads.

Det er ICC, der nyder den største tillid fra befolkningen, når det gælder debatten om olie- og gasudvinding. Analysen viser, at 60 procent af den grønlandske befolkning har stor eller nogen tillid til ICC . Råstofdirektoratet er der 46 procent, der stoler på, mens Naalakkersuisut scorer 44 procent. Nederst på listen finder man Greenpeace, som blot 25 af de adspurgte tør stole på.

Til gengæld er den grønlandske befolkning ikke afvisende over for olieudvinding. 51 procent af de adspurgte mener, at udviklingen bør fortsætte i samme tempo eller hurtigere, mens 40 procent gerne så udviklingen bremset eller sat helt i stå. Og et stort flertal mener, at olieudvinding i sidste ende vil være til gavn for alle grønlændere.

Oceans North, der er et kampagneprogram drevet af fonden Pew Charitable Trusts, understreger over for KNR, at det ikke er deres hensigt at stoppe holdninger om olieudvinding ned i halsen på den grønlandske befolkning, men at de først og fremmest finansierede undersøgelsen, fordi de synes der manglede viden om, hvordan den grønlandske befolkning opfatter udviklingen.

- Et af de resultater fra undersøgelsen, som vi finder meget interessant er, at den grønlandske befolkning stadig ser fiskeri og turisme som Grønlands væsentligste ressourcer. Som udefrakommende kan olie og gas virke som det mest økonomisk interessante i Grønland, men fisken er stadig Grønlands gyldne gås, siger Christopher Debicki, der er chef for Oceans Norths Nunavut-program.

Nunavut Projects Director

En stor del af befolkningens skepsis over for olieudvinding kan forklares med omsorgen for naturen. 54 procent af de adspurgte finder olieudvinindg risikabelt, og kun 19 procent finder det sikkert. På spørgsmålet om, hvad der er de vigtigste faktorer, når Naalakkersuisut skal tage stilling til olieudvinding, svarer 98 procent, at naturen og miljøet er vigtigt, lige som hensyn til lokalsamfund og gennemsigtighed og troværdighed hos selskabernes også spiller en vigtig rolle. Nederst på listen finder man økonomien, som 78 procent finder vigtigst.

Oceans North er netop i Grønland i disse dage for at mødes med forskellige miljøorganisaioner og etablere samarbejdsrelationer. Organisationen er især interesseret i at etablere et samarbejde omkring beskyttelse af det følsomme arktiske økoområde Nordvandspyloniet.

Læs hele rapporten ved at klikke på linket forneden.